През 2014 г.: Екологични проекти за 112 000 000 лева във Варна

Мисия Варна

17-12-2014, 15:50

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Проектите са илюстрация как с европейски средства могат да бъдат реализирани важни инфраструктурни и екологични проекти за Варна

Екологични проекти с европейско финансиране за общо над 112 млн. лв. са приключени или стартирани в община Варна през отминаващата 2014 г. Реализацията им гарантира подобряване на качеството на въздуха, морската вода и управлението на отпадъците. Само преди дни бе направена първа копка за изграждане на регионална система за управление на отпадъците. Проектът е по оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 34,4 млн. лв. Благодарение на системата, която ще обслужва Варна, Аксаково и Белослав, трите общини решават проблема с депонирането на отпадъците си за пет години напред.

Депото във Въглен ще бъде на с площ от 52,715 дка, с капацитет 577 хил. куб. м. или 401 944 тона отпадъци. Трябва да стане до края на октомври 2015 г. Едновременно с това ще бъдат изградени инсталация за компостиране, която ще поема зелената маса при косене на тревни площи, инсталация за рециклиране на строителни отпадъци, която ще ограничи нерегламентираните сметища, пречиствателна станция за отпадни води, контейнер за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата.

Новите 30 тролейбуси, движещи се по улиците на Варна, пък са важна стъпка към подобряване качеството на въздуха в града. Машините модел Шкода 26 ТР Соларис, на стойност около 28 млн.лв, са резултат от успешен проект на общините Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен по Оперативна програма "Околна среда".

През юли бе открита модернизираната канализационна помпена станция "Акациите". Тя и изграденият тласкател сложиха край на преливането на непречистени отпадъчни битови и промишлени води в морето. Обектът, който е част от проект "Реконструкция и модернизация на ПСОВ-Варна – втори етап и изграждане на канализационна помпена станция "Акациите" и тласкател" е финансиран по Оперативна програма Околна среда и е на стойност близо 3,2 млн. лева. Новото съоръжение свърза 36 600 жители към пречиствателната станция във Варна. Обхванати са битовите отпадъчни води на квартал "Чайка" и местността "Св. Никола", които досега отиваха в канализацията на централната част на града. По този начин се преодоляха преливанията на каналите за битови отпадъчни води, които се стичаха към морето.

По същия проект, през август бе направена първа копка на втория етап от реконструкцията на Пречиствателната станция за отпадъчни води на Варна. Общата стойност на проекта е над 41,5 млн. лв. Този етап предвижда пълно пречистване на отпадъчните води, чрез изграждането на съоръжения за отстраняване на фосфор. След реконструкцията ще се повиши качеството на водата.

Варна стана първата морска община, изпълнила изискванията на Директивата за дълбоководното заустване на Европейския съюз, след като през май официалното бе открит обект "Дълбоководно заустване на отпадните води от ПСОВ – Златни пясъци".

Заустването, на стойност 8,2 млн. лв., бе реализирано чрез безлихвен заем от ПУДООС, и реши проблема със замърсяването на морските води в курорта.

"Всички тези проекти са илюстрация как с европейски средства могат да бъдат реализирани важни инфраструктурни и екологични проекти за Варна, които иначе са непосилни за реализация за бюджета на общината", напомни кметът Иван Портних.