Руски медии: Пращаме още тръби към България за "Южен поток"

Новините

17-12-2014, 11:58

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чакаме Брюксел да каже за "Южен поток"

В същото време стоварените на пристанище Варна отплават в неизвестна посока

Руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода "Южен поток", твърди руският вестник "Ведомости". Информацията идва от една от компаниите , прозивеждаща тръбите, но е била потвърдена и от директора на Фонда за развитие на тръбопроводната промишленост Олег Калинский.

"Не сме получили официално уведомление за спирането на „Южен поток” и продължаваме да работим за изпълнението на договорите", е заявил той.

Говорител на "Южен поток" е заявил, че единствено компанията Castoro Sei е преустановила работата си по проекта. Той е допълнил, че всички договорености с останалите изпълнители по проекта все още са в сила.

Съгласно договорите, производителите на тръби трябва да произвеждат и да доставят тръби в сортировъчните складове в България, обяснил още говорителят.

В същото време тръбите за "Южен поток" си тръгват от Варна. Вече три седмици ценният товар намалява на пристанището. Преместването им започнало 3 дни преди руският президент Владимир Путин да обяви, че проектът "Южен поток" спира и няма да бъде реализиран, научи varnautre.bg.

Гигантските тръби за българския участък бяха доставени в началото на август и се съхраняваха на специални площадки на пристанищата във Варна и Бургас. На Варна-изток те заемаха част от неизползваните 1-во и 2-ро кейови места, които предстои да бъдат отворени за туристи и варненци и превърнати в зона за разходки и атракции.

В същото време атрактивният кораб "Sea spider" привлича погледи на Морска гара. Ярко синият плавателен съд е един от тези, които трябваше да доставят тръбите до баржата в открито море, която ги полага на дъното. "Sea spider", който плава под офшорния флаг на Маршалските острови, е тук вече 10 дни и бездейства. На 6 декември той беше първият плавателен съд, който се отзова на сигнала за помощ на потъващия край Балчик руски въглевоз "Елга-1". На борда на "Sea spider" бяха спасени 13-те бедстващи моряци.

Докога ще бездейства "Sea spider" може би ще стане ясно в петък, когато Българска делегация ще посети Москва, за да се срещне с енергийния министър на Русия Александър Новак и да обсъди евентуално възобновяване на проекта "Южен поток". Това съобщи българският министър на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от руския информационен портал "Спутник".

България вече предложи на нейна територия да се построи газоразпределителен център на входа, предвиден за "Южен поток", през който да минава и руски газ за ЕС.

"България никога не е имала намерение да спре проекта "Южен поток". Ние винаги сме желали той да бъде изпълнен и бихме искали да чуем официална позиция на руския министър на енергетиката по този въпрос", е заявил Лукарски пред медии в кулоарите на икономически форум в Белград, посочва "Спутник".

Според Лукарски България настоява, че проектът "Южен поток" може да бъде приспособен към европейското законодателство, отбелязва сайтът.

На 11 декември Русия потвърди пред Европейската комисия, че спира "Южен поток". От своя страна ЕК обяви, че работна група ще започне от януари да търси алтернативи на проваления газов проект.