Възпитават по Макаренко хулиганите в клас

Животът

17-12-2014, 07:35

Снимка:

fb.ru

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Пиърсингите и бутонките с шипове – забранени

Провинилите се ученици чистят школския двор, боядисват пейки и отлепват дъвки от чинове и коридори. Такива мерки за дисциплина са залегнали в правилниците на училищата в страната. Това показва проверка на "Монитор" как се справят директорите у нас след серията инциденти с хулигански прояви в различни школа.

За някои от родителите назидателните мерки за непослушните гимназисти днес сигурно наподобяват методите на гуруто на соцпедагогиката Антон Макаренко, работил от 20-те години на миналия век и превъзпитавал децата чрез полагане на труд. Така например в столичното 31-во СУЧЕМ, известно като Бастилията, при 10 неизвинени отсъствия на учениците се налагат наказания, като почистване на тревните площи, измитане на алеите в училищния двор, подреждане на книги в библиотеката, почистване на учебни маси и др. Подобни са и наказанията в 32-ро СОУ "Климент Охридски".

Там провинилите се ученици почистват с препарат надписите от връстниците им в сградата. Мерките се прилагат не само при натрупване на неизвинени отсъствия, но и при неспазване на правилника на училището. В него е записано, че учениците нямат право да се появяват с опасни обувки на училище – като маратонки с колелца, бутонки с шипове и др. Забранени са и пиърсингите по устните, веждите и носа. Обиците по ушите пък не трябва да са повече от две.

За системно нарушаване на дисциплината, както и за неизвинени отсъствия ученикът се наказва и с извършване на дейности в полза на училището в свободното от учебни часове време и в 51-во СОУ „Елисавета Багряна”. Директорът на школото Асен Александров обясни, че децата най-често боядисват или отлепват залепените дъвки по чинове и коридори.

"Превенцията е по-важна от наказанията", коментира директорът. Той добави, че в неговото училище има и магнитни карти за достъп както и видеонаблюдение, което осигурява по-голяма сигурност за децата.
Трудови наказания има и в 119-о СОУ "Михаил Арнаудов". Там тази санкция се прилага при по-големите ученици. Момчетата най-често чистят двора от листа или местят чинове и столове. Момичетата пък подреждат библиотеката, обясни директорът на училището Диян Стаматов.

От тази година някои училища забраниха и използването на смартфони и мобилни телефони с тъчскрийн и интернет в училище. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава. Според някои директори смартфоните дори свалят оценките на учениците поне с единица.В някои школа мобилните телефони са забранени не само в час, но и на цялата територия на училището.