Приемат първолаците по график като гимназисти

Животът

17-12-2014, 07:31

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Борбата за място на най-малките ученици започва през април

Първокласниците ще се приемат по стриктен график, подобен на този при на кандидат-гимназистите след седми клас.
През следващата година всички училища ще трябва да започнат кампанията по прием на ученици в първи клас по едно и също време - напролет. Такава препоръка е дала зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева на шефовете на регионалните инспекторати по образование.Освен старта на кампанията, училищата ще синхронизират и датите за класиранията. Целта на единния график е удобство за родителите.

Миналата година още в първите дни на 2014 г. пред две от най-елитните столични училища – 119-о СОУ и 51-во СОУ, имаше среднощни опашки от родителите, които чакаха да запишат децата си. Двете школа бяха обявили старта на кампанията си по прием в първи клас веднага след коледната ваканция. През следващата година обаче няма да бъде така.

"Ще започнем кампанията на 1 април", съобщи директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов. В 51-во СОУ пък приемът на документи ще започне след пролетната ваканция съобщи шефът на школото Асен Александров. "Така поне, ако родителите са решили да се редят на среднощни опашки, за да запишат детето си, няма да студуват”, пошегува се директорът.

И през следващата година училищата ще имат право да класират първокласниците по критерии. Сред най-известните от тях са – близост на училището до дома, братче или сестриче в същото школо, завършена подготвителна група на кандидат-първолака в същото училище. Някои школа приемат с предимство и деца сираци и хлапета със специални образователни потребности.