150-годишната руина зад Щаба става концертна зала

Мисия Варна

16-12-2014, 16:13

Снимка:

skyscrapercity.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Сградата на ул. "Хан Омуртаг 22" е частна собственост и паметник на културата

150-годишната рушаща се сграда на някогашния турски затвор, а по-късно склад (мааза), да бъде превърната в концертна зала по подобие на Градската галерия. Това предложение разгледаха и одобриха на днешното си заседание съветниците от комисията по архитектура към местния парламент, съобщи Дарик.

Сградата на ул. "Хан Омуртаг 22" е частна собственост и паметник на културата. Инвеститорът иска да я реновира изцяло, да я превърне в сграда за обществено ползване и в съседство с нея да изгради 7-етажен блок. Вече е изготвен ПУП на района, като, за да се стигне до проектирането на концертната зала и блока, е нужно съветниците да дадат положително становище на следващата сесия на общинския съвет.

Ако това се случи, се очаква проектирането да приключи до средата на 2015 г., а същинските строителни дейности - до март 2016 г.

Целта на инвеститора е да запази визията на зданието и да го превърне в сграда за обществено ползване, която да приюти част от мероприятията и инициативите за Младежка европейска столица 2017 г.

Надстройката и изграждането на 7-етажен жилищен блок в съседство са съобразени с всички изисквания и са одобрени от Националния институт по опазване на недвижимите културни ценности. Това увери главният архитект на Варна Виктор Бузев.

"Пристройката ще бъде съобразена с историческото минало на Варна. Нямам опасения, че новото тяло ще загрози или ще развали старинната визия на зданието. Напротив, така ще се съчетаят миналото и векът, в който живеем в момента", каза Бузев.

Проектантът, който е изготвил ПУП-а на района - арх. Борислав Игнатов, допълни, че бъдещата концертна зала ще е с най-голямо подпорно разстояние във Варна и ще приема всякакви културни мероприятия.

"Ще бъде предвиден и тежкотоварен асансьор, чрез който може да се внасят скулптури и по-големи произведения на изкуството. В западната част ще има малък ресторант с обществен достъп. Общата височина на жилищната сграда, която ще се построи, е по-малка от тази на Щаба на ВМС", заяви арх. Игнатов.

Турските маази са построени преди повече от 150 години, като първоначално са били османски затвор, а след това се превръщат в складове.