Обжалват търговете за скоростното трасе и билетната ситема

Фирма, близка до Пеевски, оспорва конкурса за билетната ситема

Жалби срещу избора на изпълнител на общината за скоростното трасе и автоматизираната билетна система от проекта за интегриран градски транспорт на Варна, постъпиха в Комисията за защита на конкуренцията в последния момент от 14-дневния срок за обжалване, научи varnautre.bg. 

На 12 декември "ПИМ Консулт" ДЗЗД оспорва избора на изпълнител на проектиране, СМР, доставка и монтаж по всичките четири компонента в обществената поръчка на стойност 30 млн. лв. Това са BRT коридор, включващ ремонт на 5 булеварда, изграждане на 16 км велоалеи, строителство на три автобусни депа на крайни спирки (">Владиславово", "Бриз" и Аспарухов мост) и реконструкция на 60-те спирки по трасето на скоростния коридор. 

На 4 декември за изпълнител на скоростното трасе и велоалеите бяха избрани варненските "Хидрострои" и "Инжстрой инженеринг", записани под обединение "Арма" . За строителство на трите автобусни депа се пребори "Станка Василева" ЕТ. 

"ПИМ Консулт", също обединение, в което участва варненската "Пътища и мостове", остана на второ място. 

На 13 декември в КЗК е постъпила жалба и срещу избора на изпълнител за изграждане на автоматизираната билетна система в градския транспорт на стойност на 8,3 млн. лв.

Дейностите, включени в обществената поръчка за изграждането на електронната билетна система предвиждат проектиране, строително – монтажни работи и доставка на 304 машини за продажба на билети на спирките и в автобусите, 536 устройства за валидирането им, 150 хил. смарткарти, както и 15 преносими устройства за проверка на валидността на билетите и картите. Трябва да бъде построен и оборудван и контролен център и централен офис, които да обслужват системата. 

Търгът бе спечелен от Обединение "Модерен транспорт". То включва пет еднолични дружества с ограничена отговорност - "Балистик сел", "Бонима", "Интрасофт интернешънъл България", "Ериксон телекомуникейшън България" и "Ериксон" - Белград.

Обжалването пък идва от "Тикет сис", в която съдружник е компанията "Водстрой 98", свързана с ДПС и депутата от партията Делян Пеевски. Дружеството бе отстранено от участие в конкурса след като не е представило в срок удължена банкова гаранция, тъй като тя е била предоставена от поставената под особен надзор "Корпоративна търговска банка". 

Двете жалби са със статус "иницииран процес" и по тях предстои произнасяне на КЗК.