Димитър Трендафилов: Спартак е тежко болен

Спорт

15-12-2014, 12:50

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

Ивайло Борисов

Всичко от Автора

Сега сме разединени, едни протестират сами, други мълчат безучастно, трети гледат сеир, твърди бившият футболист, треньор и директор на ДЮШ на "соколите"

Отборът на Спартак 1918 записва един от най-срамните си сезони в цялата история на клуба. "Соколите" спечелиха едва 6 т. от началото на шампионата в "Б" група и зимуват на последна позиция в класирането на втория ешелон. Освен това варненци записаха рекордна серия от 12 загуби и са първият почти сигурен изпаднал отбор при аматьорите. Потърсихме бившия футболист, треньор и директор на ДЮШ на варненци Димитър Трендафилов, за да коментира случващото се в клуба.

Г-н Трендафилов, Спартак е в колапс, какви са причините да се стигне дотук?
Причините са много, но главните са две - отнемането на имотите на футболния клуб от Спортния комплекс и начинът на управление на самия футболен клуб. Всичко друго е в следствие на тези две причини. Отделно, няма кой да поеме отговорност за случващото се в клуба от доста време вече. Собствениците, използват имената на бивши футболисти, отклоняват вниманието от себе си и по този начин всичкият негативизъм се прехвърля върху някой, който след като престане да бъде удобен, просто го сменят. С една дума той е употребен! Примерите са много.

Най-фрапиращите са?
Първо използваха Живко Господинов, който е най-успелият футболист в историята на Спартак Варна. Мисията му беше да пази гърба им със своя авторитет след фалирането на стария клуб и създаването на новия. И когато той изпълни мисията стана ненужен, а и неудобен, защото започна да им казва истината на принципа право куме в очи. Тогава те го принудиха да напусне, като закриха длъжността, която заемаше - спортно-технически директор. Този човек заслужава да кръстят трибуната на Спартак на негово име. Това щеше да е най-малкото, което можеха да направят, за всичките му заслуги. После дойде ред на Георги Иванов - Геша, който с много труд и нерви и без пари направи отбор от нищото. Обвиниха го, че за един полусезон е спечелил само 11 точки. Искам да попитам колко точки има сега представителният тим и то без финансови проблеми? И накрая - случая с Атанас Атанасов - Орела. Та той бе изградил състав, който щеше да влезе в "А" група с разлика от втория. Разтуриха го под предлог, че не могат да осигурят средства и една седмица след това създадоха тази анонимна банда, за която намериха дори повече пари.

Има ли логика в подобни действия?
Няма, каква логика да има в това да разваляш отбор за влизане в "А" група и да харчиш същите пари за тим без амбиции. Това означава, че някои хора искат отборът да изпадне. И тук изникват въпросите - кои са и защо го правят?

Кои са?
Това е една група хора, които следвайки личните си интереси, се подиграват с името и историята на Спартак Варна. Те лишават неговите привърженици от правото да се радват, вълнуват и обичат, което е голямо престъпление към личността. Аз съм спартаклия и се чувствам морално ограбен. Още преди 10 години Иван Петров се превърна в пророк, като каза, че с такава клубна политика, много скоро ФК Спартак ще стане ФК Батак и се оказа прав. Обявиха го за луд, защото казваше истината. А тя е една - клубът е тежко болен. И то отдавна. Всъщност, откакто няма фенове. Защото един отбор без фенове е нищо и съществуването му е безсмислено и обречено на гибел. Не случайно сега в клуба работят само хора, които нямат собствено мнение, но пък изпълняват стриктно заповеди и мълчат. Така около виновниците винаги е тихо и спокойно. Така няма да има цели, няма да има обществен интерес, няма да има преразглеждане на договора за имотите и най важното - няма да има футбол.

Какво бихте прогнозирали?
Времето ще тече и след година-две никой няма да си спомня за този славен клуб. Факт е, че всички, които са обичали и все още обичат Спартак Варна се чувстват излъгани. Като започнем от тези момчета в агитката, чийто бащи пълнеха Коритото и ни подкрепяха, а ние играехме за тях, минем през редовите спартаклии, нямащи търпение да дойде събота, за да гледат любимия си отбор и стигнем до бившите треньори, футболисти и ветерани, които сега не стъпват на стадиона, отвратени от случващото се в клуба. И това ще продължава, докато всички излъгани не се обединят. Сега сме разединени, което е много удобно за виновниците. Едни протестират сами, други мълчат безучастно, трети - гледат сеир.

Виждате ли изход от тази патова ситуация?
Изходът е един - обединение на всички нива и общи действия. За целта на първо място е нужна обединителна фигура - независим човек, на който може да се вярва и който ще съумее да събуди, събере заедно и поведе всички протестиращи по правилния начин. На второ място - трябва да се изгради стратегия за развитието на клуба, която да включва финансиране и структуриране, както на мъжкия отбор, така и на ДЮШ, която в момента е в окаяно състояние, а трябва да бъде "люпилня" за представителния тим. На трето място е нужен изцяло нов Управителен съвет, съдържащ не "заплатаджии", а представители на фенове, ветерани, бизнесмени, адвокати и всички, които могат да бъдат полезни на Спартак Варна. Когато тези три условия се изпълнят "излъганите" ще бъдат много силни! Едва тогава има шанс за борба и промяна. Пък дори да се започне от нулата, то ще е начисто и с наши момчета. Защото, както каза един много умен и интелигентен спартаклия на име Иво Димов - "По добре ужасен край, отколкото ужас безкрай"!