8 медала за варненския Десант на шампионата по ММА

5 златни 3 сребърни и 1 бронзово отличие донесоха на варненци отборната купа

На провелия се в събота аматьорски шампионат, организиран от Българска федерация по ММА" с президент Станислав Недков и спортен клуб "КА-2", бойците на варненския клуб Десант спечелиха 5 златни 3 сребърни и 1 бронзово отличие и заслужено грабнаха отборната купа. Най-силното състезание за годината се проведе в палата номер 2 на Панаирен град Пловдив при перфектни условия и в него взеха участие близо 80 състезатели от 14 клуба, развиващи спорта ММА. Шампионатът бе първият в България, който се проведе по точкова система, и премина безупречно по отношение на съдийството. "Десант" бе представен от 8 състезатели и спечели 9 отличия.

При юношите в условията на жестока конкуренция Борис Николов (кат. "70 кг.") и Антонио Григоров (кат. "77 кг.") разкриха големия си потенциал и извоюваха съответно бронзов и сребърен медал. В същата възрастова група Фердун Османов (кат. "70 кг.") безапелационно отстрани всичките си опоненти в първи рунд и се окичи със златен медал. При мъжете в категория "65 кг." Аркан Йорданов спечели сребърен медал, а Йово Николов (шампион) и Иван Гроздев се качиха на стълбичката на първите две места в категория "77 кг.", след като отстраниха конкуренцията до финала и "джентълменско решение". Валери Атанасов (кат. "93 кг.") направи "срещата на деня" на полуфинала в категорията си срещу Христо Бонев (ММА Хасково) и след технически нокаут във финала спечели нов златен медал за клуба. За представянето си Валери бе награден със специална награда от "Виваком".

В следващата категория (кат. "120 кг.") Даниел Гълъбаров също спечели с технически нокаут финала си и се окичи със злато. Най-впечатляващото представяне за деня обаче бе на Фердун Османов (кат. "70 кг."), който спечели категорията си и във възрастова група "мъже" отново с победи в първи рунд. След изиграни 6 срещи за деня Ферди бе единственият състезател в шампионата, който се окичи с два златни медал и също заслужено спечели една от специалните награди "Виваком".

Треньорът на "Десант" Николай Добруджански сподели: "Изключително съм доволен от представянето на момчетата. Шампионатът беше много добре организиран от БФММА и домакините "КА-2 файт-клуб", а конкуренцията сериозна. Впечатлен съм от израстването на състезателите в България, особено в долните възрастови групи "кадети" и "юноши", което ме прави оптимист за развитието на спорта в страната. Със спечелената отборна купа затвърдихме позициите си на един от водещите клубове в България, но същевременно подхождам с изострено внимание към конкурентите ни, тъй като в клубовете в страната се работи все по-систематизирано и упорито, и почти всички колеги на състезанието изкараха нови и изключително перспективни състезатели. Следващата година ни очаква квалификационен турнир за национален отбор при мъжете и след заслужена почивка до края на годината, в началото на следващата започваме целенасочена подготовка след обявяване на точните дати за провеждането му".