Пожарната с нова техника за справяне с бедствията за 97,3 млн. лв.

Животът

15-12-2014, 10:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общата стойност на проекта, по който са доставени машините, е 97,3 милиона лева, от които само 20% са дошли от държавния бюджет

Служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" вече имат нова техника, с която трябва по-бързо и по-ефективно да помагат на хората в случаи на природно бедствие. "Беше закупена техника, която да може да се използва още в първите часове на възникналите наводнения”, обясни пред Нова ТВ Първан Секинаров, директор "Оперативни дейности".

Общата стойност на проекта, по който са доставени машините, е 97,3 милиона лева, от които само 20% са дошли от държавния бюджет. В рамките на проекта са закупени и лодки с извънбордов двигател, надуваеми салове, контейнерни жилища, системи за пречистване на питейна вода.

В едно от най-пострадалите от наводненията населени места, Гълъбово хората дни наред се бориха с водното бедствие. Заради пороите домакинствата там останаха отчасти на тъмно и на студено. Бедственото положение там продължи повече от седмица. Пороите наводниха стотици къщи и земи в общината. Дни наред хората преживяваха с аварийно подаване на ток заради наводнената подстанция.

От градската управа обясниха, че още в първия ден след като водата влязла в къщите на хората, започнали изграждането на дига около подстанцията. Възстановяването на нормалното подаването на ток обаче се оказало труден за решаване проблем. Водната стихия обаче не наводнила само подстанцията. Засегнала още 10 декара площ в района. От "Пожарна безопасност и защита на населението" разказаха, че за да отводнят съоръженията, екипите вече използват последно поколение помпи, купени с европейски пари по Оперативна програма "Околна среда". Самите помпи работят с компютър.