Собствениците на кучета-убийци получават условна присъда

Крими

15-12-2014, 08:38

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според обвинението собствениците на питбулите не са положили достатъчно грижи за тях

Преди 9 месеца питбули убиха възрастна жена в русенско село. Кучетата прескочиха оградата на двора, в който се разхождали свободно и нахапаха до смърт 85-годишна жена в село Червена вода. Присъдата, която получиха собствениците на питбулите от районния съд в Русе е условна.

"Всеки ден живеем с тази история, вече 9 месеца сме в агония", разказа лелята на собственика на животните Анелия Коева. Именно тя първа се опитала да помогне при трагичния инцидент преди месеци. Силите й обаче не стигнали, за да спаси бабата. "Старицата е чукала на съседната порта, чукала е на нашата порта с бастуна си. Това е предизвикало агресията на питбулите, за да нападнат бабата. Аз излязох и се борих с кучетата, но те бяха надушили кръв", заяви Анелия.

Според обвинението собствениците на питбулите не са положили достатъчно грижи за тях. Анелия обаче смята, че тя и племенникът й Пресиян, са поели своята отговорност след трагедията. "Поели сме погребението на жената, племенникът ми ежедневно ходеше в болницата. Грижеше се за старицата, изплатихме и даже и това, което правеха след погребението в ресторанта", разказа тя.

Наказанието, което налага съдът за собственика на кучетата Пресиян, е условна присъда от година и осем месеца затвор, с четиригодишен изпитателен срок. Леля му, Анелия е наказана с условна присъда от година и четири месеца затвор, с три години изпитателен срок. "Считам, че присъдата е справедлива. Подзащитните ми си признаха вината", коментира адвокатът на Анелия и Пресиян, Десислава Трифонова. Според близки на починала жена обаче условните присъди не са достатъчни за това престъпление.

Собствениците на питбулите, които ще бъдат отнети в полза на държавата и след това евтаназирани, са категорични, че животните не са били агресивни. "Дълбоко съжаляваме за всичко. Всичко е било непредпазливост. Ние не сме убили, не сме искали, не сме насъсквали. Имаме чисто минало. Семейството ни е интелигентно. Нямали сме проблеми никога с обществото, не сме предизвиквали обществото с нищо", каза още Анелия.