Гърция пусна на търг 20 острова

Туризъм

14-12-2014, 20:07

Снимка:

xpatathens.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път за тях могат да наддават и чужденци

Гърция е обявила за продажба 20 свои острова, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Сделката е безпрецедентна тъй като за първи път за роматичните късчета суша могат да наддават и чужденци. Това стана възможно след промени в гръцкото данъчно законодателство. Ударното предлагане се дължи и на нарастващото търсене от страна на чуждестранни инвеститори, както и на спад в цените.

"Уолстрийт джърнъл" припомня за няколко щастливи собственици на гръцки острови, сред които дъщерята на руски милиардер - 25-годишната Екатерина Риболовлева, която купи за 126 милиона евро остров Скорпиос. Продаде й го внучката на легендарния гръцки корабособственик Аристотел Онасис. За да стане сделката с руската наследница възможна, тя беше оформена като наем за 100 г. В момента туристически корабчета обикалят около острова в опит пътниците им да зърнат части от някогашната империя "Онасис'. Това, което обаче виждат най-напред, е усилената охрана по бреговете, която следи предвиденото в туристическата програмата къпане във водите източно от острова да не прерастне в опит да се стигне до него. Близо до Скорпиос е малкият остров Осика, закупен от катарския шейх Хамад бин Халифа ал Тани.

Желаещите да се сдобият с гръцки остров могат да избират при цени от 2-3 до 100 милиона евро. Цената зависи от много фактори: наличието на водаснабдяване и електричество, както и кейове за яхти. Цените сега са с 30% по-ниски в сравнение с тези от преди началото на кризата.