Варненски ученици в състезание за "хакери"

Животът

14-12-2014, 16:45

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Картата на теченията и опасността от цунами в цял свят, с която те участват, внезапно изчезна от сайта на Koding Global Hackathon 2014

Четирима варненски ученици участват в тазгодишното издание на Koding Global Hackathon 2014. Състезанието за програмисти за първи път събира разработчици от цял свят.

Темите, на които трябва да са подчинени проектите на участниците тази година са:
Проблемите на планетата, показани чрез интерактивна визуализация (климатични промени, земетресения, недости на храна и вода, въпроси свързани с достъпността и т.н.
Въведение в създаването на програми за начинаещи
Никой не чете текста от условията в договорите, а вече всеки сайт ги има - иновативно решение на този проблем.
HTML5 игри - образователно ориентирани
Предизвикателства, свързани с комуникацията и превода в реално време (Някой да е измислил универсалният преводач от Star Trek?)

Наградният фонд е от $ 35 000 и ще бъде разден в 3 категории: Топ хакери, Хакери-ученици, Начинаещи хакери. Варненският отбор се състезава в групата за ученици, където първата награда е $1500. Победителят ще получи от спонсори и няколко други награди на стойност между $5500 и $1000.

Учениците от МГ са създали карта на моретата и океаните, която в реално време показва течение, вълнение, температура и други показатели, както и опасност от цунами.

В конкурса  са се включили 19 814 проекта, одобрени за участие са  2 000.  300 от тях са класирани на втори кръг. Заради големия интерес на 10 декември  организаторите отвориха състезанието за публично гласуване. Класираните на първите 100 места участници ще продължат напред заедно с проектите, определени от 51-членното жури с представители на Фейсбук, НАСА, Гугъл и много други големи компании.

Към 1 часа тази сутрин варненските представители бяха 10-ти в общата класация и втори в групата на учениците с 777 точки. Изпреварваше ги единствено отбор от САЩ, предложил гигантско судоку, в което могат да участват няколко играчи едновременно.

Варненският отбор се състои от 3 момчета и 1 момиче: Георги Маринов с nickname "venom1724", Момчил Вилянов - "LazyMomo", Александър Кръстев - "alaxe", и Лия Шуман - "leahshuman".

"Въпреки че все още сме в гимназията, ние имаме опит в програмирането и разработването на много езици и платформи. Това е първото ни участие в конкурс като този. Темата, която сме избрали, е "Проблеми на нашата планета, обяснени чрез използването на интерактивни визуализация на данни". Ние ще се съсредоточим в използването на API за събиране на данни за различни проблеми, с които ние, както и човечеството, сме изправени в настоящия момент. Ние ще се опитаме да го направим по прост начин, така че всеки да може да чете ясно какво се случва. Ние се стремим да изградим програма, която ще бъде полезна на милиони хора всеки ден. Тя може да се използва, за да предупреждава за предстояща опасност и дори да спаси живота на хората", са написали в представянето си варненските ученици.

Тук трябваше да сложим линк, на който можете да покрепите варненските участници. Тази нощ, докато подготвяхме материала, обаче, отборът на МГ изчезна от класацията, а проектът вече не може да се види на специалния слайд, в който беше показан. Засега няма извление на организаторите защо варненците са извън състезанието - дали това е грешка в системата, хакерска атака или някакво наказание.

Очаквайте продължение.