Задължителни стажове за всички ученици

Животът

14-12-2014, 14:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Идеята, макар и съвсем нова, среща вече подкрепа и на учениците, и на директорите

Задължителни стажове за всички ученици, а не само за тези в професионалните гимназии. Това е новото предложение за реформа в образованието у нас. Вносителите са от БСП, като се очаква да получат подкрепа и от управляващите, предаде Нова ТВ.

Николай е ученик в 10-ти клас в столичното 119-то училище. Профилът, който той и съучениците му са избрали е предприемачество. Практика са имали, както в часовете, така и извън тях. "Ходили сме в 2-3 фирми и знаем за какво става въпрос", обяснява Николай. Досега обаче никой от класа му не е ходил на стаж.

И докато Николай и съучениците му от 119-то имат практика, но рядко, в английската гимназия са помисли ли за алтернатива. Там учениците също нямат стажове. Или поне не и тези, които имат децата, които учат за определена професия. Илина и Десислава обаче са открили своя начин да помислят за бъдещето си. Веднъж седмично посещават часове за екскурзоводи, но в училище.

Идеята, макар и съвсем нова, среща вече подкрепа и на учениците, и на директорите. Но с едно наум. "Децата имат нужда от мотивация, но трябва да се помисли как ще се въведе”, олясни Нели Петрова, директор на Първа английска гимназия.

Платените стажове за всички ученици, които изучават професии, бяха въведени със закон от миналото правителство. "Явно бяхме пропуснали децата в хуманитарните гимназии. Да дадем възможност и на тези деца да имат своята професия”, обясни депутатът Кирил Добрев.

Така идеята е ако учиш история да имаш възможност например за стаж в музей. А децата с чужд език за преводачи. Идеята вече е коментирана с председателя на образователната комисия в парламента Милена Дамянова.