ТЕЦ "Варна" няма пари за горива

Животът

14-12-2014, 12:31

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ТЕЦ "Варна" няма да работи през зимата

Електроцентралата има големи дългове, шефовете й да не прехвърлят топката, твърди финансов анализатор

Проблемът при ТЕЦ "Варна", според мен, е че тя е достатъчно натоварена със задължения и заради това не може да закупи горива за своята работа, твърди пред БГНЕС Рачо Петров, финансов и икономически анализатор, бивш зам.-министър на икономиката.

Има институции в България, които трябва да дадат ясен отговор и да не си прехвърлят топката пред очите на нищо незнаещия български консуматор. Защо се стигна до спиране на централата? Не, причината не е в ЕК, както пишат, откъдето не бил получен отговор относно разрешителните за работа на самата централа и на сгуроотвала. Ами, то се подразбира, ако ние късно сме отправили въпроса и късно ще получим отговора. Отговорните лица за това затваряне на ТЕЦ "Варна" трябва да са ясни и да се кажат публично техните имена и длъжности.

И нека поясня - ЧЕЗ не е финансираща организация, която може да активира снабдяването на централата. ТЕЦ "Варна" е била длъжна да осигури като производител необходимите си материални ресурси и производствени резерви, с които може да покрие всичко необходимо за нормалната си работа. Още повече, че зимата дойде и календарът в България не е променен, за да е в услуга на един или друг мениджър.

Не разбирам на какво основание ръководството на ТЕЦ "Варна" може да говори, че има някакви външни причини за проблемите им, а не техни си, вътрешни. Защото продуктът, който произвеждат и заради него са принудени да купуват съответните суровини, се разминава по отношение на възможните постъпления. В резултат на което централата е безобразно задължена и това наистина не е свързано с ЧЕЗ, а с начина на ръководство. Нека "героите" на този екшън в началото на зимния сезон, които видимо търсят оправдание, застанат пред медиите и кажат каква е действително ситуацията в момента.

България днес има производствена мощност на енергия около 12 гигавата, а максимално потребява 5.8 гигавата. Тази експлоатация би трябвало да обезпечава без проблеми нуждите на населението, а да не говорим за икономиката- каквато общо взето нямаме.

С този скандален случай при спирането на работата на ТЕЦ "Варна" ми се струва, че някой спекулира доста несръчно с газовата потребност и снабдяването на страната, а русофилите и американофилите на този фон продължават да си разменят шамари един друг.

А тук е мястото за пореден път да задам въпроса- защо държавата не погледне и не преразгледа договорите с ТЕЦ Марица Изток 1 и 3. На всички е известно, че тези централи независимо дали работят или не, държавата в лицето на БЕХ се явява техен клиент, който плаща и това, което не произвеждат. И за това имам обяснение.