Кметът за пристанището: "Царят дава, пъдарят - не!"

Имаме пълната подкрепа на правителството за отваряне на първо и второ кейови места, местни чиновници пречат, заяви Иван Портних в социалните мрежи

Сагата с отварянето на варненското пристанище предизвика емоционална реакция от страна кмета Иван Портних в социалните мрежи тази вечер. "Царят дава - пъдарят не дава", избухна той по повод създалата се ситуация.

Проектът за превръщането на първо и второ кейови места в зона за разходки, атракции и част от достъпната за туристи територия на Морска гара беше готов още преди 2 г. За реализацията му в началото на 2013 г. бяха отпуснати 1,8 млн. лева на ДП "Пристанищна администрация", но с падането на тогавашното правителство идеята замря. Тогавашният шеф на порта Данаил Папазов хем обещаваше на докерите, че това няма да се случи (на протеста им през март 2013 г.), хем 10 дни след това подробно запозна с идеята служебният премиер Марин Райков, когото разходи по двете пусти кейови места. Министър-председателят беше категоричен, че е постигнал "сближаване на позициите със синдикатите" и увери, че портът скоро ще бъде отворен за разходки и развлечения. На въпрос на varnautre.bg дали отварянето ще стане едва след като заработи новият терминал Марин Райков отговори: "Не, двата проекта ще се развиват евдновременно". Общината пък декларира готовност веднага да започнe ремонтa на настилките и реорганизация на загражденията, за да е готова зоната да посрещне ветроходите и хилядите посетители на регатата "Tall ships" през май. 

Въпреки обещанията на премиера обаче прехвърлянето на зоната не се състоя. Няколко месеца по-късно вече като министър на транспорта Данаил Папазов окончателно погреба идеята. В отговор на въпрос на началника си Пламен Орешарски - какво става с искането на варненци, Папазов бил категоричен, че това няма да стане, разказаха пред varnautre.bg присъствали на срещата.

Сегашната ситуация стана повод днес кметът Иван Портних да напише в профила си във Фейсбук: "На Никулден министър Ивайло Московски обяви, че в бюджета за 2015 г. ще бъдат предвидени 12 млн. лева за пристанище Бургас - за доизграждане на Морската гара там. Това стана при отварянето на Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Варна има готов проект за отваряне на пристанището в зоната на Морска гара от поне 2 години. И - нищо. Стигнахме до класическата ситуация "Царят дава - пъдарят не дава". Имаме одобрението на правителството да реконструираме и превърнем в зона за разходки и атракции първо и второ кейови места, върху които от години няма товаро-разтоварни дейности. В същото време срещаме отпор от чиновници и местни институции".

Въпреки решението на премиера Бойко Борисов и министър Ивайло Московски да подкрепят предложението градът да получи тази част от пристанището (територията му е държавна собственост), във Варна отново се подготвят протести и спекулации с идеята. "Предстоящите след година местни избори и намерението на Данаил Папазов отново да се кандидатира за кмет отново изострят "недоволството" на докерите", коментираха за Varnautre.bg служители на пристанището.

Папазов на 2 пъти беше на косъм от кметската надпревара: веднъж усилено беше спряган за кандидат на ГЕРБ през 2011 г., но това така и не се случи. На извънредния вот през 2013-а беше регистриран инициативен комитет, който да го издигне като независим, но избирането му за министър на транспорта спря този опит: така правителството на БСП и ДПС спаси от сериозен съперник кандидата си за кмет Христо Бозов.

"Пристанище Варна дава над 50% от приходите на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", а Бургас, а не Варна получават 12 млн. за Морската си гара. А сумата, необходима за Варна, е в пъти по-малка, пише още кметът Иван Портних. Необходима, изключително важна, стратегическа. Защото приключваме една година с небивал ръст в броя на круизните кораби, посетили Варна (40 круизни кораби, които доведоха тук близо 25 000 туристи). Да, това е конюнктурно увеличение, заради ситуацията в Украйна. Но сега е моментът това от "случайност" да се превърне в трайна тенденция. Защото, без да подценявам Констанца, но какво имат да покажат на туристите там? Въпреки това посрещат над 100 пасажерски кораба годишно. Това са над 200 хиляди туристи. Пресметнете сами колко могат да похарчат тези хора за ден във Варна - в местните ресторанти, магазини, за таксита, автобуси, музеи и атракции. Естествено, че това, което Варна предлага като туристическа дестинация е повече от Констанца - Римските терми, Катедралата, Археологическият музей, Аладжа манастир, Побити камъни, Дворецът в Балчик, Музеят на мозайките в Девня, крепостта „Овеч" в Провадия и Мадарският конник, раннохристиянската църква в местността "Джанавара", манастирът в "Караач теке"... Имаме много неща, с които да заинтригуваме туристите, трябва само да им създадем условия да стигнат до тук".