Глобяват те на пътя в Европа, плащаш у нас

Животът

13-12-2014, 09:24

Снимка:

pixabay

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Всеки собственик на кола, заснета в друга страна от ЕС, ще получава уведомително писмо и в 60-дневен срок трябва да си плати глобата.

Наш шофьор, който бъде заснет да върши нарушение в страна от Европейския съюз, ще плаща глобата си в България. Същото се отнася и до чужденците, засечени по българските пътища. Това предвижда проект за промяна в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), внесен от 15 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и ББЦ.

С поправките се въвежда, макар и със закъснение, директива на ЕС за обмен на информация при пътни нарушения. Тя трябваше да влезе в сила до ноември 2013 г. и заради забавянето страната ни бе заплашена от наказателна процедура.

Всеки собственик на кола, заснета в друга страна от ЕС, ще получава уведомително писмо и в 60-дневен срок трябва да си плати глобата. Другата му възможност в същия срок е да посочи човека, който е карал автомобила в деня и часа, когато е направена снимката. Девет са нарушенията, за които ще се плаща в целия ЕС: шофиране след употреба на алкохол или наркотици, преминаване на червен сигнал на светофара, движение в лента, над която свети забранителен сигнал на светофар, движение в BUS лента, превишена скорост, движение в аварийна лента на магистрала, използване на мобилен телофон, неносене на колан или каска, превоз на деца без столчета.В проекта за промени в ЗДвП се дава и нов регламент, по който КАТ да използва стационарни и мобилни камери с радари. Уредите трябва да са минали през сериозен метрологичен контрол, районите, в които снимат да са обозначени със знаци, катаджиите да пускат предварително в интернет местата и часовете, в които ще дежурят. По снимките от мобилните камери ще се издава електронен фиш, както това става и в момента по данни от стационарните. На снимката вече ще пише номера на техническото средство, с което е засечено нарушението, както и до коя дата е сертифицирано.