Задава се зрелищен дъжд от звезди

Животът

12-12-2014, 19:28

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В нощта на 13 срещу 14 и 14 срещу 15 декември метеорният поток "Геминиди" ще достигне своя пик

Ярките метеори ще могат да бъдат наблюдавани с просто око на всяка минута. Геминидите са измежду двата най-красиви метеорни потоци за годината, наред с Персеидите през август, посочват астрономи.

За да видите повече "падащи звзди", е най-добре да сте далеч от светлините на големия град. Докато очаквате падането на Геминидите, запознайте се с различни любопитни факти, свързани с тях. Геминидите са любимият поток на Бил Кук, астроном от NASA. Причината е, че те, според него, са необясними, пише сп. Обекти.

Повечето метеорни потоци са "подарък" от комети, които пръскат облаци частици след себе си. За разлика от тях, Геминидите са родени от странен скалист обект, наречен 3200 Фаетон, който в момента отделя много малко прашни останки - недостатъчно, за да обяснят плътността на потока.

От всички пояси с останки, през които Земята преминава всяка година, Геминидите са най-масивния. Събрани на куп, частиците му са по-тежки от тези на другите потоци между пет и 500 пъти. Но "татко" им, 3200 Фаетон, е дребосък, който няма как да разпилее такъв пясъчник след себе си.

Странното тяло е открито от орбитална обсерватория на NASA през 1983 г. и веднага е било класифицирано като астероид. Защото няма опашка, орбитата му преминава през главния астероиден пояс и цветът му е много подобен на другите астероиди. Всъщност, 3200 Фаетон толкова прилича по цвят на астероида Палада, че би могъл да бъде 5-километров къс от планетката с диаметър 544 км. Ако Фаетон се е окъснал от Палада, Геминидите може да са шрапнели, образувани при отчупването, смята Кук. Но това пък не съвпада с други известни фактори.

Траекториите на метеороидите на Фаетон показват, че той ги е посял, когато е бил близо до Слънцето, не когато (евентуално) се е откъсвал от Палада между Марс и Юпитер. Силно ексцентричната орбита на "таткото" го отвежда в горещите околности на нашата звезда, по-близо до нея, отколкото е Меркурий. Това ражда хипотезата, че при нагряването си, части от Фаетон изригват в космоса, подхранвайки мощния му метеороиден пояс.

Учените проверили предположението, като насочили двойката слънчеви сонди STEREO към Фаетон. Късметът на астрономите проработил забележително: на една от снимките Фаетон увеличил яркостта си два пъти. Тялото очевидно изхвърляло вещество, най-вероятно прах. Той може би се отделя при разпадането на повърхностни скали (под действието на топлината и от напукването на водосъдържащи минерали).

Останал един дребен проблем. Изригването, заснето от STEREO, добавило само 0.01% към масата на пояса от останки-Геминиди. Може би "скалната комета" е била по-активна в миналото? Тук вече учените пасуват. Някои загадки остават твърдо адресирани до бъдещето.

За земляните остава насладата от "падащи звезди" всяка минута по време на максимума. Най-доброто време за наблюдение ще бъде от тъмни места на 14 декември преди зазоряване, когато Луната ще се спуска на запад, а съзвездието Близнаци ще е високо. Именно на него са наречени Геминидите, чийто радиант е в тази област на небосвода.