Сайт за колективно пазаруване организира мащабна измама

Крими

12-12-2014, 16:01

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Потребители останаха без стоките си, за които вече са платили

Нова мащабна измама ще помрачи празниците на хиляди български потребители. Фалшив сайт за колективно пазаруване, който е функционирал за известно време на адрес grouponi.bg е продал хиляди ваучери за стоки и услуги с атрактивни цени като компютри, таблети или телефони. Стоките са били предлагани чрез сайта от фирми фантоми, съобщиха от Асоциация "Активните потребители" в своя бюлетин.

В средата на ноември тази година grouponi преустановява съществуването си и оттогава никой не може да установи връзка със собствениците му. Десетки потребители остават без стоките, за които вече са платили.

За проблема са сезирани органите на МВР. "Очакваме бързо разкриване и залавяне на извършителите. Считаме, че в случая става въпрос за организирана измама в особено големи размери", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на БНААП.

В този случай е важно потребителите да знаят, че ако всяка жалба, разгледана поотделно бъде отхвърлена като "незначителна" или "гражданско правен спор", (вече има оплаквания от потребители, че жалбите им не са приемани в районните полицейски управления и са пренасочвани към Комисия за защита на потребителите), то кръгът на засегнатите лица и размерът на измамата няма да могат да бъдат установени.

Затова, за да може случаят да бъде разрешен, е необходимо прокуратурата да формулира и да публикува указания към потърпевшите, в т. ч. къде и как да подават сигнали и напътствия относно тяхното съдържание и приложимите доказателства. В случаи като този, общата координация с районните полицейски управления е необходима, защото пострадалите са от цялата страна.

Какво могат да очакват потърпевшите? Според законодателството, всеки засегнат може да заяви щета, която да бъде предявена като граждански иск в хода на наказателното дело срещу извършителите. За целта, извършителите първо трябва да бъдат разкрити и да им бъдат повдигнат обвинения от прокуратурата. След това съдът трябва да осъди виновните лица, които да заплатят щетите на пострадалите. Затова е много важно всеки потребител да пази документацията по случая - кореспонденция, платежни документи и др.

"Ако институциите не реагират своевременно и не разкрият извършителите, както направиха при първия подобен случай на мащабна интернет измама, когато бяха ограбени 157 души с обещание за луксозни почивки, това може да отключи вълна от нови организирани интернет измами в България", коментира Богомил Николов.