ДКЕВР се дели на ток и вода

Парите

11-12-2014, 19:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съставът вече ще се избира от парламента, а няма да се назначава от кабинета

Първата стъпка към разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на две комисии – енергийна и водна, беше направено с приемането на съответните текстове на първо четене в енергийната комисия към парламента.

Поправките са основно за три неща - изборът на състав на членовете на ДКЕВР, по-голямата прозрачност на решенията и разделянето на комисията на две, съобщи bTV. Законопроектът събра 10 гласа за"и 4 "въздържал се", като беше подкрепен от представителите на всички групи с изключение на БСП и "Атака".

Според законопроекта, внесен от служебния кабинет, но подкрепен от настоящия, съставът на ДКЕВР вече ще се избира от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Предвижда се още откриване на всички заседания на комисията и нейното разделяне на два органа - първият по въпросите на енергетиката, а другият – по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения в рамките на комисията.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова принципно подкрепи промените, но изрази опасения дали ще бъде възможно по-голямата част от заседанията да са открити. "Има такива, на които се разглеждат вътрешни за комисията въпроси или пък постъпили жалби", каза тя.

Тодорова изрази задръжки и за идеята комисията да е разделена на два състава, а председателят да е един и да присъства на всички заседания. Тя отбеляза още, че независимостта на комисията предполага и независимо финансиране, което не се предвижда с промените.