Да дарим кръв, докато пазаруваме в мола

Животът

11-12-2014, 14:13

Снимка:

© European Union 2011 PE-EP

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

13 декември: По празниците броят на кръводарителите драстично спада, но не и спешните случаи, при които има нужда от кръвопреливане и използване на кръвни продукти

Уникална за Варна кръводарителска акция под надслов "Дари безценен дар за Коледа - спаси живот" ще се проведе тази събота, 13 декември, от 11 до 16 часа в Grand Mall. Инициатори са Районният център по трансфузионна хематология – Варна, съвместно с Grand Mall и с подкрепата на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК).

Можете да станете доброволен кръводарител и докато пазарувате - директно в мола. Екипите на Кръвния център ще бъдат на ет. 1, до магазин Pull and Bear.

Защо да дарим кръв?

Кръвта е безценна и няма заместител!

Доброволните кръводарители във Варна са много малко, крайно недостатъчни за нуждите на града и областта

По празниците броят на кръводарителите драстично спада, но не и спешните случаи, при които има нужда от кръвопреливане и използване на кръвни продукти

Да направим добро!

Какво трябва да знаем за кръводаряването?

Кръводаряването не вреди! Дори е полезно, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Всички консумативи, използвани по време на кръводарителската акция, са индивидуални, стерилни, за еднократна употреба!

Всеки кръводарител има право на 2 дни допълнителен платен годишен отпуск, уверяват организаторите.

1. Кръв може да дарява всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните.

2. Максималното количество кръв, което може да дарите при едно кръводаряване, е 450 мл. Минималното – 405 мл.

3. Дарената кръв се възстановява количествено за около 24 часа, а качествено – за 8 седмици.

4. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 8 седмици.

5. Дарената кръв се използва при лечение на тежки изгаряния, раждане с усложнения, остри кръвозагуби, причинени от травми, планови и спешни хирургични интервенции, лечение на злокачествени заболявания, поддържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

6. 2-3 дни преди кръводаряването се хранете редовно, разнообразно и питателно, за да подсилите организма си и да повишите качеството на кръвта си. Спете достатъчно!

7. Поне 24 часа преди да дарите кръв не пийте алкохол.

8. Кръводарителите трябва да са здрави и да не са приемали в близките няколко дни почти никакви лекарства.

9. Не отивайте да дарявате кръв на празен стомах – организмъв ви трябва да има сили да се справи с новата ситуация.

10. Цялата процедура по кръводаряване – от попълването на документите до ставането от леглото – трае около 30 мин.