Модерен център по природни науки има вече в Математическата

Кабинетите ще могат да се ползват и за открити уроци на по-малките ученици от Основно училище "Захари Стоянов"

С Център по природни науки се приближава към Училището на бъдещето Математическата гимназия във Варна. 4 специализирани кабинета са основно ремонтирани и обзаведени с модерна техника и пособия за часовете по химия, физика, биология и география. Само допреди няколко месеца последният етаж на сградата е бил в трагично състояние заради течащия покрив, стаите са разбити, неугледни. Сега целият покрив от 400 кв. м е ремонтиран и с нова изолация с пари, отпуснати от Община Варна. За реконструкцията на кабинетите и оборудването Математическата гимназия печели 200 000 лева от Фондация "Америка за България". За 10-те отпуснати гранта кандидатстват 200 учебни заведения от цялата страна!

"Не може българските ученици да виждат епруветка за първи път, когато отидат на състезание по химия. Финансирахме този проект, защото по време на приложните занятия в кабинетите се изграждат екипи, а днес печелят екипите, не отделните личности", каза при откриването Наталия Митева, програмен директор "Образование и библиотеки" във Фондация "Америка за България". Тя увери учениците, че IT индустрията има нужда от добре образовани кадри. "Според последните изследвания в България IT секторът може да поеме 2 пъти повече специалисти, отколкото работят в него в момента, стига да има", се обърна тя към 9 "в" клас, който имаше час по химия в специалната лаборатория на Центъра. В интегралния кабинет пък течеше състезание по география. Отборите използваха интерактивната "черна" дъска, върху която директно посочваха верните отговори, свързани с реките на Европа. Кабинетът е оборудван и с много компютри за занятия и по други предмети.

Кабинетите ще могат да се ползват и за открити уроци на по-малките ученици от Основно училище "Захари Стоянов", което е в същата сграда.

Освен кабинетите, ремонтирани и обзаведени са и хранилищата. Досега цялото оборудване по химия, физика и биология е било прибрано в тях под ключ, тъй като училището не е имало условия за лабораторни занимания. Фоайето пред Центъра по природни науки пък е оформено като зала за презантации с мултимедия и озвучаване. Основен ремонт са претърпели също коридорите и тоалетните. Стойността на целия ремонт и на оборудването е за близо 340 000 лева.

Разгледайте отблизо кабинетите във фоторепортажа »