Британска баронеса: Бедните гладуват поради неумение да готвят

Животът

10-12-2014, 06:00

Снимка:

в. Монитор

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

ОИСР: Неравенството в развитите страни е рекордно

Британска благородничка от партията на премиера Дейвид Камерън заяви, че бедните хора често гладуват, защото не умеят да готвят правилно и са принудени да купуват скъпа храна, богата на захар и мазнини, предаде Ройтерс.

Баронеса Ан Дженкин, приятелка на покойната министър-председателка Маргарет Тачър, заяви, че липсата на готварски умения е в известна степен виновна за това, че бедните не ядат питателна храна. "Загубили сме голяма част от готварските си умения. Бедните не знаят как да готвят", заяви Дженкин при представянето на парламентарен доклад за глада и бедността. "Закусих с голяма купа овесена каша днес, която струва 4 пенса. Голяма купа сладка зърнена закуска ще ви струва 25 пенса", посочи тя. По-късно баронесата се извини за думите си, признавайки, че е допуснала грешка.

Междувременно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) констатира, че през последните 30 години неравенството сред нейните страни членки е достигнало най-високо равнище.

"В 34-те страни на организацията доходите на 10-те процента най-богатите граждани в момента са 9,5 пъти по-големи от доходите на 10-те процента най-бедни хора", показва доклад на ОИСР. През 80-те години съотношението било 7 пъти.

Специалисти от организацията изтъкват, че за 30-годишния период на успешно икономическо развитие доходите на най-бедните са нараствали, но темповете на това нарастване са изоставали от увеличаването на състоянието на най-богатата част от обществото. При сегашната криза доходите на най-бедните са паднали. Най-голяма разлика в съотношението между двете групи е регистрирана в САЩ, Финландия, Израел, Нова Зеландия и Швеция, отбелязва се още в изследването.

Най-малка е била разликата във Франция, Белгия и Холандия. Единствените две държави, в които е отбелязано намаляване на неравенството, са Гърция и Турция. Увеличаването на неравенството в доходите се отразява отрицателно върху растежа на икономиката. Това явление е довело до намаляване с над 10% на темповете на растеж в Мексико и Нова Зеландия, близо 9% са загубили Великобритания, Финландия и Норвегия, а 6-7% САЩ, Италия и Швеция.