20% от младежите вярват, че алкохолът подобрява реакциите при шофиране

Животът

09-12-2014, 15:21

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Седмото издание на кампания "Алкохолът е лош шофьор" е под мотото #БЕЗКОЛАТАСЪМ

88% от жените в България смятат, че шофирането след употреба на алкохол е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия у нас. Въпреки че по-голяма част от дамите не са осведомени каква е допустимата концентрация на алкохол в кръвта (над 63% не знаят колко са позволените промили), 74% искат пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол. В същото време, обаче, едва 61% от жените категорично биха отказали да се качат при шофьор, за който знаят, че е употребил алкохол. Това сочат резултатите от тазгодишното национално представително проучване на роден производител на бира за нагласите спрямо един от най-сериозните проблеми в обществото ни – шофирането в нетрезво състояние.

Седмото издание на социално-отговорната кампания "Алкохолът е лош шофьор" се реализира под мотото #БЕЗКОЛАТАСЪМ, вдъхновено от простата истина, че най-лесният начин да се предпазим от необмислени и безотговорни решения е да оставим автомобила си вкъщи преди да излезем да се забавляваме. Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на Вътрешните Работи, с любезната подкрепа на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и Български Червен Кръст.

От проучването става ясно, че 74% от жените не знаят кои са най-лекото и най-тежкото наказание, според Закона за движение по пътищата, при шофиране след употреба на алкохол. В същото време над 83% от дамите искат най-строги наказания за шофьорите, причинили произшествия, при които има пострадали или жертви – ефективна присъда и голяма парична глоба.

Проучването доказва и твърдението, че нежният пол консумира по-малко и по-рядко алкохол - 40% от жените споделят, че пият само при специални случаи. Логично, по-нисък е и процентът на жените шофьори, които признават, че са карали кола след употреба на минимални според своите разбирания количества алкохол - 34% (45% на национална база). 45% от жените заявяват, че имат познати, на които за последната една година е била отнемана шофьорската книжка, защото са карали пили, а за същия период 28% са се качвали поне веднъж в кола, управлявана от пил водач на автомобил.

Проучването също разкри притеснителна картина при подрастващото поколение в страната (16-18 години). Почти 20% от младежите вярват, че употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата. Ето защо усилията на кампанията "Алкохолът е лош шофьор" са насочени основно към младите хора. През 2013 г. "Алкохолът е лош шофьор" започна съвместна инициатива с Български Червен Кръст. "Каменица" дари 12 чифта от т.нар. "алкохолни" очила, които симулират различни нива на алкохолно опиянение. Очилата станаха и задължителна част от курсовете за първа помощ, провеждани от БЧК в рамките на шофьорските курсове в София, Пловдив и Бургас.

По данни на към БЧК, през 2013 и 2014 г. повече от 30 000 начинаещи шофьори са преминали през специалния курс за превенция на шофиране след консумация на алкохол и са имали възможността лично да пробват "алкохолите" очила и да се уверят в трезво състояние как техните възприятия се променят при различно съдържание на алкохол в кръвта и ги правят неспособни да шофират.