Увеличават цената на водата през 2016 година?

Животът

09-12-2014, 11:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Не общините, а ВиК операторите вече са бенефициенти по ОП "Околна среда"

Цената на водата ще бъде увеличена през 2016г., когато трябва да започнат да действат новите бизнес планове на ВиК операторите. Това прогнозира председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. Той коментира още, че ключов момент в новия програмен период е, че бенефициенти по ОП "Околна среда" ще бъдат ВиК операторите, а не общините.

По ОП "Околна среда" 2014-2020г. са договорени 2 млрд. и половина лева, припомни инж. Иванов. По негови думи 75% от средствата са за отрасъл "Водоснабдяване и канализация". Има няколко предварителни условия, които ще забавят началото на изпълнението на програмата, допълни инж. Иванов.

"Нашите изчисления показват, че поне три години, ако се изпълняват стриктно тези условия, може да отнеме изпълнението им. Като основното от тях е да се изготвят прединвестиционни проучвания и да се определят приоритетните проекти по области. Това предполага една сериозна експертна работа поне година и половина." - обясни инж. Иванов.

По отношение на наводненията - има фокус върху проблема и вече се мислят решения, коментира инж. Иванов. Той допълни, че първата стъпка, която се обсъжда тези дни е всъщност кой ще осъществява постоянен контрол върху съоръженията, след като повече от 2 години се прехвърля отговорността между различните институции.

"След наводнението в с. Бисер това, което се направи е да се свика една междуведомствена комисия, която ежегодно да проверява състоянието на язовирите. Нейната задача бе да прави предписания. Бившият министър на околната среда и водите Станислав Атанасов, преди да напусне, направи доклад, с който предупреди включително и прокуратурата, че тази междуведомствена комисия не дава резултат. Причината за това е, че никой не обръща внимание на нейните предписания. Това може би е поводът към момента да се търси по-постоянно, по-сигурно решение, да се прехвърли отговорността на държавната агенция за метеорологичен и технически надзор." - коментира инж. Иванов.

Чрез първата стъпка решаваме проблема с контрола и мониторинга на съоръженията, но всъщност по-важно е да решим проблема с корекцията на тяхното състояние, тоест с постоянната им поддръжка, подчерта инж. Иванов. Според него това трябва да стане от собствениците на съоръжения.

"Цифрите, които прочетох, че 268 язовира са с неизяснена собственост, а 78 язовира са в предаварийна ситуация. Значи там, при тези 78 язовира, трябва да се вземат веднага мерки, а при останалите да бъде оточнено кой ще бъде собственик, за да може да му се възлагат ангажименти за поддръжка. До края на годината се очаква да бъде внесено предложение за законодателни промени, които да решат този проблем като първа стъпка - управлението и контролът." - коментира инж. Иванов.