Такси за пътищата сменят винетките от 2017 г.

Животът

09-12-2014, 06:00

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лиляна Павлова: Влагаме 300 милиона лева в линейки и спешни центрове

Предходното правителство е забавило ремонта на трите виадукта в критично състояние на АМ "Хемус" и "Тракия"

За преминаване по пътищата в страната след 1 януари 2017 г. ще се плащат тол такси вместо да се купуват винетки, пише „Стандарт“. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова, която днес представи екипа си. Все още се изготвя анализ за кои шосета ще се дължи тол такса. Преди това трябва да бъде избран изпълнител за изграждане на GPS система, която ще следи преминаващите автомобили. Пътищата ще са платени за всички водачи. През 2017 г. първоначално за преминаване по родните шосета тол такси ще дължат водачите на камиони над 3,5 тона, заяви министърът. Вероятно след 2018 г. новата система ще бъде валидна и за леките коли, каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Цикли ремонтът на виадуктите

Предходното правителство е забавило ремонта на трите виадукта, които бяха в критично състояние. Това са "Бебреш" на АМ "Хемус" и двете съоръжения на "Тракия". В момента в предаварийно състояние и опасен е мостът на 67-ми км в посока Пловдив-София. Заради състоянието на трасето в момента е спряно движението по аварийната лента, каза Лазаров. Въпреки опасностите ремонтът ще стартира чак напролет, когато времето го позволи.

Удължават договора за изграждане на "Струма"

Втори анекс ще бъде сключен с гръцката фирма "Актор" за изграждане на отсечката Сандански-Кулата от магистрала "Струма", обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Няма да се променя цената за довършване на трасето, а ще се удължи срокът заради риска от загуба на пари от ЕС, съобщава още "Стандарт".

Нулева толерантност

Министърът обяви нулева толерантност към незаконното строителство, включително и в ромските квартали. Сред приоритетите на ведомството ще бъде и развитие на най-бедните региони. За това във ведомството ще отговаря зам.-министър Иван Аспарухов. Според него министерството в обществото вече се възприема като съвременен Робин Худ. То обаче няма да се старае да взима от богатите и да раздава на бедните, а ще опита да намали броя на слабо развитите региони в страната, обясни Аспарухов.