Горичка Филм Фест 2014 във Варна: Три отрезвяващи филма за света

Варна Лайф

08-12-2014, 12:51

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всеки един от филмите в селекцията е рядка ценност

От самото създаване на Горичка досега агентите във и около нея винаги са търсили тенденции, каузи, проблеми и техните решения. И преди всичко - лицата зад тях. За първи път Горичка организира събитие и във Варна. В него с кратка лекция ще се включи и създателката му, Магдалена Малеева.

"Винаги сме били готови да чуем нечия история. Да изслушаме този, който я разказва. Понякога само това вече е достатъчно", разказва Маги Малеева, основател на Горичка. "Радваме се, че ще имаме възможност да покажем част от филмите от тазгодишното издание на Горичка Филм Фест и във Варна. Отдавна търсим подходящ момент и събитие, за да се запознаем и поговорим с ангажираните хора в морската столица", допълни тя.

Всеки един от филмите в селекцията е рядка ценност по една или друга причина. Дали заради изключителните кадри на планетата и могъщата сила на природата – резултат от години фотографска работа във филма "В преследване на леда" (Chasing Ice). Или заради невероятния хъс на още по-невероятния Мохамед Нашийд, бивш лидер на застрашената от потъване (вследствие покачването на океаните) държава Малдиви, за чийто народ климатичните изменения не са празни приказки, а борба на живот и смърт – в "Президентът на острова" (The Island President). А защо не и да си зададем въпроса може ли едно обикновено семейство в Манхатън, Ню Йорк, да живее чудесно цяла година без да произвежда боклук и въглеродни емисии на всяка крачка – без шопинг, без асансьор, без пластмаса, без телевизор и всички останали екстри на свръхконсуматорската цивилизация в "Без отпечатък" (No Impact Man).

Специално за приятелите във Варна, Горичка ще включи и още един изключителен филм, който не бе част от програмата на фестивала в София. Това е филмът на българския режисьор Добрин Кашавелов, "Глобална заплаха", който получи втора награда на един от най-престижните фестивали за документално кино на еко тематика – Action4Climate. Филмът разказва за опустошителните ефекти на миналогодишния тайфун Хайян, който превърна части от Филипините в ужасяваща сцена на разрушения и смърт.

"Целта ни е да разберем какво ни се говори, да попием от опита на тези, които вече са минали през нещо – тъжно или весело, мрачно или вдъхновяващо – и да го споделим с всички, които са готови да го чуят", допълват организаторите. Всичко това е синтезирано в Горичка Филм Фест 2014.

Изданието на Горичка Филм Фест във Варна се случва с помощта на партньорите ни в града - "На тъмно". С тяхно съдействие, филмите ще се прожектират в залата на Радио Варна (бул. "Приморски" 22) от 12 до 14 декември. Входът е свободен за всички прожекции.

Горичка е инициатива за популяризирне на теми свързани с устойчиво развитие и опазване на околната среда. Проектът "Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще", се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.