Откриха нов опасен за Земята астроид

Животът

08-12-2014, 03:33

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-страшният досега - Апофис, може да се сблъска с нашата планета през 2036 година

Нов потенциално опасен астероид е открил руският учен Владимир Липунов. Космическото тяло, което е било наречено 2014 UR116, е по-голямо от вече известния астероид Апофис, който със своите диаметър от 250 м. и маса от 100 млн. тона досега се смяташе за най-голямата потенциална опасност за земята.

Все още не е ясно доколко опасно може да е новооткритото небесно тяло за Земята, се казва в съобщение, публикувано на сайта на „Роскосмос”.

По-рано Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия предложи да разработи федерална целева научно-техническа програма за създаване на национален сегмент за мониторинг и прогнозиране на астероидно-кометна заплаха.

Учените все още са разтревожени, че има вероятност Апофис да се сблъска с нашата планета при близко преминаване край нея през 2036 година. Според учените небесното тяло, носещо името на древноегипетския бог на смъртта и хаоса ще прелети покрай земята през април 2029 г. на едва на 36 000 км от нея.

Според някои апокалиптични предвиждания Апофис може да промени орбитата си така, че при следващото приближаване към Земята – през 2036 г., да се сблъска с планетата.

Според шефа на „Роскосмос" Владимир Поповкин се планира през 2020 г. изстрелването на космически апарат, който да постави на Апофис радиомаяк, който да следи поведението на космическото тяло.