Спортна зала без легендарните сини седалки! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Усилен труд кипи в зала "Конгресна", която трябва да е с почти 2 пъти повече места до края на април

Усилен труд кипи в Спортна зала, чийто ремонт най-после започна на 20 ноември. Вече са махнати старите сини седалки и следващата седмица трябва да започне подготовката на новите трибуни - на северната и на южната страна на залата, чрез които местата в нея ще бъдат увеличени от 3000 на 5000.

Преди да бъдат монтирани новите седалки, ще бъде подменена цялата климатизация на залата, охлаждането и отоплението, ще бъде монтирана изцяло нова система за противопожарна охрана, отговаряща на най-високата степен на сигурност заради дървената ламперия вътре и отвън на зала "Конгресна". Новите изисквани за противопожарна безопасност в подобен клас сгради направи залата неизползваема в стария й вид.

За дейността ще бъдат похарчени близо 10 млн. лева. От тях 4,5 млн. вече са осигурени по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Останалата част от средствата ще дойдат от държавния бюджет.

Ремонтът трябва да приключи в края на април 2015 г. Забавянето на старта на реконструкцията дойде заради закъснелия проект, изработен от софийска фирма, спечелила обществена поръчка за него. Едва след като проектът беше окончателно готов (преди около месец), стана ясно, че ремонтът ще струва 2 пъти повече от предвидените първоначално 4,5 млн. лева. Затова се наложиха нови преговори с финансовото министерство за остатъка от сумата.

Още през май Спортна зала трябва да приеме световно първенство по акробатика и спортна гимнастика, както и срещите от календара на Световната лига. През есента тук ще се играят мачовете в една от предварителните групи на Европейското по волейбол за мъже. Комисията, която трябва да одобри залата от страна на европейската федерация по волейбол, пристига във Варна през март. "Борим се и тук да се играят срещите от "Final four" през 2015 г. - финалът на Световната лига по волейбол", каза преди дни кметът Иван Портних.