Съветници пишат правила за ползване на апартамента на общината в Брюксел

Мисия Варна

05-12-2014, 20:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Офисът на Варна в Брюксел е сменил функциите си - от чисто протоколни те са станали логистични и промотиращи морската столица

Правилник за ползване на апартамента на община Варна в Брюксел ще изработват съветниците от местния парламент. Причината е, че те бяха призовани от шефката на офиса Биляна Раева да посещават по-често столицата на Европа, за да стане Варна разпознаваема. Според нея е нужно политически лица, общественици, експерти, младежки организации, представители на НПО и пр. да пътуват до белгийския град, за да разменят контакти, които да помогнат за градския маркетинг на Варна. 

Личният контакт е много по-полезен от писмена кореспонденция, която се разменя с Брюксел, стана ясно от думите на Раева. Тя допълни, че именно с лични контакти ще стане много по-лесно привличането на чужди инвеститори в морската столица. 

Наемът на апартамента, в които могат да нощуват 5-6 човека е 900 евро на месец, с режийните стига до 1000 евро. В цената влиза ползването на офис с няколко работни места, малка конферентна зала и интернет. Към него има и служебна кола. 

Нощувката в тризвезден хотел в Брюксел е средно около 100 евро. Спокойно може за по 30 евро на вечер делегации от Варна да остават в апартамента на общината, предложи Раева. За да се случи това, съветниците решиха да изготвят правила, по които да се ползва апартамента. 

Иначе от офиса на Варна в Брюксел от май до ноември вече са написали и кандидатствали по 8 проекта. Всеки от тях е на стойност средно по около милион. Проектите са в сферата на сътрудничеството и иновациите, образованието. Има и такъв за нови форми на туризъм във Варна, извън активния летен сезон - от септември до май.

Офисът на Варна в Брюксел  вече е сменил функциите си. От чисто протоколни те са станали логистични и промотиращи морската столица на България, отчете Биляна Раева пред съветниците от комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество. 

Именно благодарение на офиса, Варна ще получи 16 милиона или 85% от предвидените за България средства от фонд "Солидарност" на ЕК, за ликвидиране на щетите от бедствието в "Аспарухов".