Строителството на тръбата на Златни май ще остане за сметка на общината

Мисия Варна

05-12-2014, 19:47

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

По-чисто море за туристите на Златни

Единственият шанс общината да си вземе осемте милиона, които е дала за строителството, е дейностите по проекта да се разделят в двата програмни периода

Има сериозен риск харчовете за строителството на дълбоководното заустване, което е подготвителен етап от цялостната реконструкция и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци, да останат за сметка на община Варна. Обектът заработи това лято, а ремонтът на станцията е по проект от оперативна програма "Околна среда" 2007-2013, чийто срок бе удължен до 2015-та. Останалата част от изпълнението обаче е зациклила и няма да може да бъде изпълнен в указания срок. Така може да се наложи 8,150 млн. лв. с ДДС, с които бе построена тръбата, да останат за сметка на общината. Това съобщи ръководителят на проекта инж. Златка Танева пред съветниците от комисията по европейски въпроси към местния парламент. 

Финансирането за дълбоководното заустване бе осигурено чрез договор за безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), а в последствие управляващият орган по програмата трябва да възстанови парите на общината, с която тя да погаси заема. 

"95% е сигурно, че до края на този програмен период няма да има изпълнение на целия проект", категорична бе Танева. Тя уточни, че крайният срок за изпълнение е 28 август 2015-та. По думите й процедурата е в застой в самия управляващ орган, от където при предното правителство са обявили, че трябвало да проведат уточняващи разговори с ЕК. Реално проектът е спрян през март с писмо на тогавашния екоминистър Искра Михайлова. "Спреният проект означава, че са ни спрели плащанията, иначе дейностите продължават, работи се реално", уточни инж. Танева. 

Според нея единственият шанс общината да си върне въпросните над 8 млн. лв., които е дала за строителството на тръбата, е сега да се предоговорят условията на договора за безвъзмездна помощ и дейностите по него да се разделят в двата програмни периода. В изтичащия да остане строителството на тръбата, а предстоящите дейности по реконструкцията да са част от новия период до 2020-та.

Водят се разговори със София, за да се избегне неприятната ситуация, стана ясно още от думите на ръководителя на проекта.