Свръхпредлагане запази цената на рибата ниска за Никулден (видео)

Преди празника са направени проверки на Рибната борса от различни контролни органи, които гарантират качеството на стоката, съобщи шефът на "Пазари" Владимир Михалчев

Цената на рибата, предлагана на специализирания пазар във Варна в навечерието на Никулден, запази ниски цени в сравнение с минали години. Ден преди празника хиляди варненци се стекоха на Рибната борса.

Цената на живия шаран е 6 лева за килограм, като търговците се кълнат, че екземплярите са диви. В някои от обектите на Рибна борса може да се намери и за 3,50 килото.

Цената на морската риба също, за разлика от други години, не е тръгнала стремглаво нагоре. Зарганата се търгува за 12 лева килограма, каята - за 5 лв. Пресен кефал струва между 6 и 7 лв., а ципурата - между 15 и 19 лв. Лавракът е 15 лв., а чистената пъстърва - 9,50 лв. Килограм от сьомговата й посестрима струва 12 лв.

14 лв. си пригответе за кило пресен паламуд и 9 лв. за същото количество гръцка скумрия. Чернокопът върви между 8-10 лв. Пресен калкан също се намира на борсата. Цената му е между 28 и 30 лева. Килограм едър лаврак струва 19 лв.
3 лв. е цената на толстолоба, като се предлагат и само глави от него за супа срещу 2 лева килото. 8 лева е килограмът на сома, толкова струва и прясната сулка. Таранката е между 3 и 4 лева.

Миди, раци и морски дарове също се предлагат на рибната борса. Живи миди от ферма струват 3,50 кг. 100 грама скариди се предлагат за 3 лв., а същото количество пипала от октопод е 2 лева. Между 10 и 15 лева е килото на живите раци.

"За голямо щастие тази година морето беше особено щедро и даде богата разновидност от риба и обилни количества. Сладководната си е традициоонно осигурена за всеки Никулден. Има достатъчни количества и цените дори са по-ниски от предишни години, тъй като в момента предлагането е по-голямо от търсенето", коментира Владимир Михалчев - прокурист на общинската фирма "Пазари", която стопнисва Рибната борса в града. 

Той уточни, че в навечерието на празника традиционно са правени съвместни проверки на търговците от различни контролни органи. "Става дума за ИАРА, Агенция по храните, Комисия за защита на потребителите. Така на практика не само нашият контрол, а техният в момента гарантира много високо качество на предлаганата стока", обясни Михалчев. 

Шефът на "Пазари" честити празника на всички варненци и сподели една от любимите си рецепти за Никулден. С нея вкусът на морето се запазва и е много лесна за изпълнение. 

Чуйте я във видеото: