Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда!

Архив Варна

05-12-2014, 13:44

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Хранителни продукти се приемат всяка събота и неделя до 21 декември

Да подарят щастлива и сита Коледа на бедни пенсионери са се амбицирали група варненци. Инициативата стартира като национална и първоначално предвижда да бъде организиран ден в подкрепа на българския пенсионер, като демонстрация на уважение и съпричастност към тежката им съдба. "Според проведените анкети и мнения 70% от участващите в инициативата познават бедни пенсионери, на които биха искали да помогнат. Поговорете с тях, вижте от какво имат нужда. Напазрувайте им най-необходмото като пакет храна ( например брашно, олио, захар, консерви, пиле, леща, боб и др. ), добавете при възможност една топла вечеря . Направете вашата изненада на 21.12 – посетете ги в дома им, занесете им даровете, поговорете с тях. Според 60% от анкеттираните възрастни хора, най-приятната им изненада би била някой да ги попита "как си?" . Някой да посвети минутка внимание на възрастен човек!", пишат организторите.

Идеята вече има свои привърженици и във Варна. Тук организацията вече е направена така, че максимално да облекчи работещите дарители. Хранителни продукти се събират в Солидарния център на ул. София N1 (близо до ЖП гара Варна). Даренията се приемат от дежурни доброволци, които описват приетите продукти, прибират ги в специално пригодена стая само с един ключ и описват всяко едно дарение в прикачен файл към страницата на инициативата във Фейсбук. Има доброволци, които са поели ангажимента да издирят и опишат в списък всички нуждаещи се, който също ще бъде прикачен в дните преди 21-ви, за да знае всеки на кого помагате реално.

Други доброволци ще откарат продуктите в деня на даряването по предназначение. Графикът за приемане на дарения е от 9:00 до 18:00 всяка събота и неделя до 21.12.2014 г. Търсят се възможности и за други дни през седмицата, в които да е възможно да се приемат дарения.

Сдружението, от чието име ще се води кампанията, е напълно легитимно, за да се избегнат всякакви недоразумения с властите, така че имате и законово основание да дарите. Не се приема финансова помощ! Ако сте в чужбина по-добрия вариант е да намерите човек, на който да изпратите пари, за да закупи от ваше име необходимите продукти.

Ето списък на продуктите, като сте свободни и да импровизирате, стига да носите само неразвалище се продукти:
брашно, ориз, боб, леща, картофи, лук, моркови, консерви, пакетирани храни с голяма трайност, вакумирано сирене (може и в тенекии), сушени плодове, ядки, маргарин, олио, оцет, кори за баница, вакумирани колбаси, ябълки, мандарини, пакетирани сладки. Може и нехранителни консумативи: сапуни, шампоани и др.

"Готвена храна не приемаме, но това не ви пречи да сготвите всеки един ден и да дарите на човека в квартала, за когото сте сигурни, че е нуждаещ се.
Уважаеми приятели, отворете сърцата си за майките и бащите на България, които я построиха! Нека покажем, че не сме забравили какво е човешка топлина и да бъдем солидарни с хората, които имат най-голям принос за това все още да живеем на най-красивото, райско кътче на нашата планета. Бъдете сигурни, че с вашия жест ще дарите не само храна, но и най-нужното ни в този момент: Надежда!!!", пишат организаторите.