Община Варна продава 55 жилища и 120 парцела

Мисия Варна

05-12-2014, 08:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Местната власт планира да продаде на собствениците на 104 сгради земята под тях, която е общинска

Община Варна ще направи пореден опит да се върне на пазара на недвижими имоти, показва Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2015 г. Продажбата на общинско имущество е зациклила от няколко години. През 2013 г. заради масовите протести и предсрочните местни избори бе наложен мораториум на сделките. За 2014 г. са заложени 5,6 млн. лв. по това перо, но към ноември приходите от сделки с общински имоти са едва 600 000 лв. Прогнозата е до края на годината да постъпят общо около 1 млн. лв. Затова по-голямата част от недвижимото имущество, предвидено за продажба през т.г., се прехвърля за следващата.

Причина за неизпълнението на тазгодишната програма са дългите процедури по Закона за общинската собственост, които отнемат време, обясниха общинарите. Вече има окомплектувани и готови за търгове 40 имота. Тях общината ще пусне за продажба още в първите дни на януари, защото декември по-принцип не е силен за имотния пазар.
Общинарите не крият желанието си да се възползват от ситуацията около КТБ. Те се надяват гарантираните вложители, които са решили да инвестират парите си в недвижима собственост да купят имот от общината. От дирекция “Собственост” смятат, че общинските имоти са ценово атрактивни.

На разположение за продажба през 2015 г. ще бъдат 120 имота в регулация, които ще се предлагат на търг или конкурс, както и 55 апартамента. Местната власт планира да продаде на собствениците на 104 сгради земята под тях, която е общинска. Предвидено е и прекратяване на съсобственост в 104 имота. Общо в бюджета за догодина от тези сделки се очаква да постъпят 5,7 млн. лв.

Отделно е предвидено от приватизация на магазини, ателиета и други сгради да постъпят още 800 000 лв. Освен продажбите, общината планира да даде под наем имоти, от които да получи над 300 хил. лв. рента за годината.