Учебникът на таблет

Животът

05-12-2014, 07:26

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ученици смятат, че работа се търси при президента

Електронни учебници ще заменят хартиените след време. Въвеждането на е-помагала е застъпено в проектозакона за училищното образование, предложен от ГЕРБ, съобщи председателят на образователната комисия в НС Милена Дамянова. Според нея въпросът е дискусионен - дали изцяло да се премине на електронни учебници, или да се даде възможност за смесена система. Ако се мине изцяло на е-помагала, социално слабите семейства не биха имали финансова възможност да си го позволят.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе образователен министър преди време, посочи, че и сега се използват такива системи, но това трябва да бъде всеобхватно. "Децата губят интерес, ако работят по старите методи", каза тя. Според нея обаче не трябва да се слага край на хартиения учебник. "Говорим за това електронните учебници да бъдат водещата част от системата, да се използват, а останалото да са помагала и помощни материали. Децата ще имат много по-голям интерес, ако всички учебници се разработят така, че да работят с таблети и компютри", коментира Фандъкова.

Според нея законът ще въведе и стандарт за това какво трябва да включва гражданското образование. Тя заяви, че часовете по този предмет трябва да са интерактивни дискусии и да запознават децата с устройството на държавата. Като пример за незнанието им в тази област тя посочи проучване, в което децата масово отговаряли, че ако си търсиш работа, трябва да се обърнеш към президента.