ЕС отвори вратата за ГМО

Животът

05-12-2014, 06:50

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първите посеви се отлагат за 2016 г.

ЕС отвори вратата за генетично модифицираните организми (ГМО), но никакви разрешения няма да бъдат давани преди 2015 г. Страните-членки ще могат да забраняват семената на цялата или част от територията си, съобщиха от Европейската комисия.

"Принципно споразумение" беше постигнато между италианското председателство на ЕС и Парламента във връзка с правилата, уреждащи разрешителните за засяване. То трябва да бъде официално одобрено от страните и чрез гласуване на Европейския парламент на пленарно заседание.

Решението беше очаквано от големите компании в сектора. Четири генно-модифицирани царевици, включително MON810 на компанията "Монсанто" и TC1507 на компанията "Пиониър", получиха положително мнение от EFSA, органа за безопасността на храните, и очакват разрешение за засяване, съобщи Комисията.

"Предоставянето на разрешителни няма да стане утре, нито вдругиден. Трябва да се изчака прилагането на новата регламентация", обясни говорителят по въпросите на здравеопазването Енрико Бривио. Ако нищо не спъне процеса, принципното споразумение трябва да бъде утвърдено от Комисията по околна среда на Европейския парламент на 15 декември, след това и от Съвета на министрите по околната среда на ЕС на 17 декември, за да бъде подложено на гласуване в ЕП на пленарно заседание през януари догодина, обясни говорителят. Държавите ще имат едномесечен срок, за да го утвърдят официално.

"Нищо няма да се случи преди март-април, което е твърде късно за семената, така че първите посеви се отлагат за 2016 г.", подчерта европейски източник.

Първите култури вероятно ще бъдат разрешени в малък брой страни. MON810, единственото разрешено в момента ГМО в ЕС, се отглежда в три държави – 110 000 хектара в Испания, 9000 хектара в Португалия и 3000 хектара в Чехия.