Рибният бранш на печалба само на Никулден

Животът

05-12-2014, 07:44

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Румъния изкупува морските ни дарове

Рибният бранш възкръсва на 6 декември. От сектора се похвалиха, че тази година в дните около Никулден пазарът е в пъти по-добър от миналата година. В останалите дни на годината от бранша са в колапс и полагат неимоверни усилия да оцелеят. Потреблението на риба в България е паднало драстично и нашенецът все по-рядко я слага на трапезата си, признаха пред "Новинар" от популярна компания за риба и морски деликатеси. И въпреки че повечето фирми реализират по-голяма част от продукцията си на вътрешния пазар, поне 1/3 от стоката им отива за износ. Най-много от нея отива в Румъния, казаха още от бранша.

Рибните магазини и морските ресторанти пък масово се разпродават в дните преди Никулден. Въпреки че точно на 6 декември браншът си поема глътка въздух и именно тогава има потенциал за добър оборот и печалба, много от играчите в сектора предпочитат да се разделят с бизнеса си именно преди празника.

Според експерти причината е, че именно в дните преди Никулден интересът е фокусиран върху рибата и морските дарове като цяло. През останалото време на годината пазарът на риба не реализира голям оборот и никой няма интерес да купи подобен бизнес. Последната оферта за продажба е от 2 декември и е за магазин за пържена и печена риба в София. Цената на павилиона е 5000 евро, а собственикът му твърди, че работи успешно и е с голям потенциал.

Друг бизнесмен пък е обновил обявата за рибния си магазин три дни преди 6 декември. Става дума за търговски обект със склад общо от 178 квадрата, а цената му е 78 000 евро. В летните ни курорти Созопол, Несебър и Бургас пък масово се разпродават рибни ресторанти, като сред най-атрактивните е цял морски комплекс ресторанти и барове в хотел в Лозенец за 150 000 евро.

Междувременно в навечерието на 6 декември пазарите са залети с риба. Търговците бяха категорични, че няма да вдигат цената за празника. Както всяка година и в момента най-купуваната риба на Никулден - шаранът - се продава за 5-6 лв. килограма.