Нужна е повече яснота за уреждането на имуществения режим при съпрузите

Новините

04-12-2014, 09:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Особено внимание трябва да се обърне на правото на държавите членки, в които институтът на регистрираното партньорство не съществува, заяви Емил Радев

Понастоящем за международните двойки е много трудно да разберат кои са компетентните съдилища и кое е приложимото право към личното им положение и имуществото им. Правилата се различават значително в различните държави и понякога водят до конфликтни ситуации. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на заседание на Правната комисия в Европейския парламент, на което бяха обсъдени уреждането на имуществения режим при съпрузи и имуществените последици на регистрираните партньорства.

С развитието на свободното движение на хора в Европейския съюз все по-голям става броят на европейците, живеещи в транснационални двойки. В Европа има около 16 милиона международни двойки, които са женени или живеят в регистрирано партньорство. Бракът или партньорството на поне 650 000 от тях се разпадат всяка година. Засегнатите от делби на общо имущество международни двойки са изправени пред сложни въпроси, по-специално по отношение на приложимото право, избора на съд, признаването и изпълнението на съдебни решения.

"Надявам се Съветът да обърне внимание на гласуваната от Европейския парламент през 2013 г. позиция и да се съобрази с нейните препоръки, най-вече що се отнася до регулаторната сигурност и яснота и съгласуваността с други актове на Съюза, по-специално с Регламента относно наследяването, както и с Регламент Брюксел I", призова пред европейските депутати Емил Радев от ГЕРБ. "Особено внимание трябва да се обърне на правото на държавите членки, в които институтът на регистрираното партньорство не съществува. Те трябва да признават само решението, свързано с имуществените последици на регистрирано партньорство, но не и признаването на самото партньорството в основата на имуществените последици, довели до това решение. Трябва ясно да бъде заявено, че тези държави членки не трябва да са задължени от регламента да създават такъв институт", категоричен беше Емил Радев.

Правните разлики между 28-те държави членки създават предпоставки за търсенето на тъй наречения forum shopping най-благоприятната правна система или надпревара в избора на съд. Българският евродепутат Емил Радев подчерта, че не трябва да позволяваме европейските граждани да се изправят пред правната несигурност и да понасят съпътстващите разходи, когато делят имуществото си в случай на развод, раздяла или смърт.