Плащаме и в интернет осигуровките с ПИК код

Новините

04-12-2014, 08:01

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Проектът ще стартира пилотно в София и Пловдив

Данъчната декларация вече ще се подава и онлайн с помощта на ПИК код (Персонален идентификационен код). Целта е да се избегнат опашките и да се спести време. Промяната се очаква да стане от догодина с корекции в някои данъчни закони, научи "Стандарт" от депутати от ГЕРБ.

Националната агенция по приходите ще издава на гражданите и фирмите кодовете, а идеята е в бъдеще той да може да се ползва и за други администрации като НЗОК, НОИ и общините. Проектът ще стартира пилотно в София и Пловдив, но се очаква съвсем скоро да премине и в останалите общини на територията на страната. Така според предложените промени хората ще могат да получават информация от институциите за задълженията си и да си ги погасяват онлайн.

Системата ще има връзка и с базата данни на КАТ. Така скоро ще отпадне и нуждата собствениците на новозакупените коли да ходят да си ги регистрират в общината, след като си подадат заявленията в КАТ. Държавата пък от своя страна ще има възможност за автоматичен електронен трансфер на данни между местните, данъчните и администрациите на НАП и Министерство на финансите. ПИК кодът ще се предоставя безплатно на всеки, който поиска достъп до услугата.