Харчим стотачка за коледни подаръци

Животът

04-12-2014, 07:09

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всеки трети българин вече е изтеглил заем за празниците

Около 100 лв. средно ще похарчи българинът за подаръци тази година. Очаква се скок на цените, ръст на кредитите, а сред хитовите покупки да бъдат дрехите и техниката, обясниха икономически експерти пред "Новинар".

По данни на една от най-големите компании за кредити у нас всеки трети българин вече е изтеглил заем за празниците. Прогнозите са, че приблизително 29 на сто от хората ще похарчат между 60 и 100 лв. за дарове на близките си, а 20 на сто ще отделят между 100 и 150 лв. Над 200 лв. ще дадат 19 процента от нашенците.

Традиционно около празници хората взимат най-много стокови кредити, обясни финансовият анализатор Иван Стойков. По думите му най-често хората се възползват от промоцията на телевизори и друга техника и са готови да дадат около 1000 лв. за новата придобивка.

Стойков допълни, че заемите най-често се теглят именно за битова техника и електроника, а кредитните карти се използват за покупка на дрехи и обувки. Според експерта няма да има ръст на онлайн покупките около Коледа, тъй като българинът все още е традиционалист по отношение начините на плащане.

Десислава Николова от Института по пазарна икономика допълни, че е възможно потребителските цени да се вдигнат преди Нова година. "По принцип през декември се наблюдава лек ръст на цените, което се дължи на повишеното потребление.

Заради празниците хората са склонни да харчат повече", обясни Николова. Тя допълни, че въпреки това има и търговци, които разчитат само на голям оборот, без да вдигат стойността на стоките и услугите.