Две бебета на път след рестарта на общинското ин витро

Животът

03-12-2014, 16:38

Снимка:

babyzzz.ru

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Общо 15 двойки са получили пари в помощ на процедурите за асистирана репродукция

Две варненски семейства вече чакат своите рожби след процедури, финансирани от общинската програма ин витро. Това стана ясно днес по време на заседание на комисията по здравеопазване към общинския съвет. Общинската програма "Ин витро" беше възстановена тази година след като преди време община Варна беше принудена да я прекрати. Сметната палата наложи санкция на администрацията, че заделя общински пари за дейност, финансирана по национална програма.

В новия си вид варненската програма "ин витро" помага на двойките със средства за скъпите изследвания, необходими преди процедурата, които не се поемат от държавата. Повечето от семействата не могат да си позволят да платят над 2000 лева за тях.

Досега общо 15 двойки са одобрени за финансовата помощ. Заделената в бюджета сума е много по-голяма, но някои от кандидатстващите бъдещи родители не са отговаряли на условията за отпускане на средства: една от жените е била прекалено млада, а други 3 двойки не са имали минимума от 3 опита ин витро по националната програма.

Тъй като и в проектобюджета за 2015 за тази дейност са предвидени 100 000 лева, съветниците днес предложиха да бъдат облекчени критериите за участие в програмата. Така поне 50 варненски двойки догодина ще могат да се възползват от нея.