Започва търсенето на нефт и газ в "Силистар" и "Терес"

Парите

03-12-2014, 15:25

Снимка:

Петролна сонда

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Правителството обави конкурс за изследване на двата блока в икономическата зона на България в Черно море

На днешното си заседание правителството взе решение да бъдат обявени конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Става дума за двата блока с потенциални находища, известни като „Силистар” и „Терес”.

Бъдещите инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок „Силистар”, който е с площ 6893 кв. км, годишната такса ще е в размер на 275 720 лева, е посочено в условията на конкурса. За блок „Терес” с площ 161 280 кв. км - 161 280 лева за година.

Днешното решение на правителството за проучване на дълбоко Черно море е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници. В периода 2002-2007 г. „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“ е провел ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение. През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 „Терес“, но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен.

Гарантирането на енергийната независимост на страната е един от най-важните приоритети от управленската програма на правителството в сектор Енергетика. Тази независимост може да бъде постигната на първо място чрез проучване и експлоатация на собствени находища на природен газ и нефт.