2000 варненци се предвижват с инвалидни колички

Спирките по бъдещото високоскоростно трасе на градския транспорт ще са пригодени за рампите на автобусите и тролеите

"По наши данни около 2000 души във Варна се придвижват с инвалидни колички. За съжаление в годините този проблем е бил във висока степен неглижиран по една или друга причина. Ще насочим всички усилия за осигуряване на по-достъпна градска среда за тези хора“. Това каза днес кметът Иван Портних по повод Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, при откриването на два от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в кв. „Владислав Варненчик“.

Около половината от 12,5 милиона лева, заложени за социални дейности в проектобюджета на община Варна за 2015 г., са предназначени за услуги за хората с увреждания.
„Политиката на общината в тази насока категорично ще продължи. Увеличихме и средствата за подпомагане на хората с различни заболявания, които са в социално затруднено положение. Огромно предизвикателство пред нас е осигуряването на нормална и достъпна градска среда за хората с увреждания", каза кметът.

Той коментира, че след изграждането на високоскоростното трасе, ще могат пълноценно да се ползват и рампите за хора с увреждания във новите автобуси и тролейбуси на „Градски транспорт“. Продължава работата и по достъпността на обществените сгради.

„Неслучайно избрахме днешния ден за откриването на тези два центъра за настаняване. Именно реализацията на подобни програми показва ангажимента, които имаме към хората с увреждания. Тази програма е насочена към младите хора с увреждания, но имаме уверението, че в следващата година подобни програми ще можем да реализираме и за по-възрастните, които са в риск и в социално неблагоприятна положение. Има много какво да се прави. Това е денят, в който всички можем да кажем, че сме длъжници на хората с увреждания“, посочи Иван Портних.

Той използва случая да поздрави за републиканската титла спортистите от баскетболния отбор на инвалидни колички - СКХУ „Варна“.

„За пет години тези хора успяха да сътворят чудо от нулата, да направят отбор, който във времето успя да е най-добрият в страната. Те участват в много международни прояви, организираха се две издания на Черноморска лига във Варна, т.е. силата на духа и волята заслужава огромно уважение. Поздравявам ги с този успех и им желая искрено да продължават все така напред!, каза още кметът.

Седемте Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са изградени по договор за безвъзмездна финансова помощ от ОП „Регионално развитие” 2007-2013г. Къщичките са разположени в кв. „Вл. Варненчик“, кв. „Изгрев“ и село Тополи. Общата стойност на целия проект е 4 558 498.71 лв. и включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. Община Варна е предоставила сумата от 514 624.30 лв. за допълнителни строителни работи. Капацитетът на центровете е 12 места плюс 2 места за кризисно настаняване или общо 98 места. В тях ще бъдат настанени деца и младежи от Домовете за деца с умствени увреждания, Домове за деца с физически увреждания, Домовете за медико социални грижи. С реализирането на проекта ще бъде създадена възможност за закриване на част от 137 –те институции за деца и предоставянето на услуги в семейна среда според индивидуалните потребности на всяко дете, както и за откриването на 84 работни места.

"На 5 март тази година направихме първата копка на първата от 7 къщички за настаняване на деца в риск в семейна обстановка. Днес - 9 месеца по-късно, всички те вече са готови и скоро ще посрещнат 98 младежи от различни социални домове за деца с увреждания. В момента тече изборът на 80 възпитатели, които ще бъдат денонощно с нашите малки "новодомци". Къщичките бяха построени с европейско финансиране от 4,558 млн. лева, спечелено още през 2011 г. Разрешителните за строеж са издадени още през януари 2012-а. Година по-късно, още в качеството ми на общински съветник, от тогавашния председател на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов (сега зам.-министър на младежта и спорта), научих, че варненският проект така е закъснял, че на практика сме го загубили. Костваше ни - на мен и на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, не малко усилия, за да го "спасим", да бъде удължен срокът, да довършим процедурите и днес, в крайна сметка, да сме напълно готови с изпълнението му", коментира по-късно днес кметът в профила си във Фейсбук.