На пристанището се чудят какво ще става с тръбите за "Южен поток"

Мисия Варна

03-12-2014, 12:04

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русия се отказала от "Южен поток" заради санкциите

Край на "Южен поток"

Кметове не знаят какво да правят и с процедурата за обезщетенията на собствениците на отчуждени земи

"Тръбите за Южен поток" вече са доставени и се съхраняват на специално подготвените площадки. Корабите, които трябва да ги пренасят до баржата за полагане на морското дъно, са във Варна. И ние не знаем какво ще става сега", каза изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Божидар Чапаров, цитиран от "Преса". Той не посочи предвидени ли са неустойки и в какъв размер във вече сключените договори, като се позова на клаузата им за конфиденциалност.

В Бургас вчера нямаше отзвук след изявлението на Путин. В пристанище "Запад", където е основната база за складиране на тръби за изграждането на газопровода, продължават регулярните доставки. С кораби там вече са докарани над 27 000 тръби. Очаква се доставките да продължат по график, няма промяна в указанията за работа, съобщиха от порта. В ход е заваряването на тръбите, което се извършва на специален кораб. В момента върху плавателния съд "Кастро Сей" се заваряват 12-метрови тръби на групи по 4, които трябва да бъдат положени в морето.

Кметове пък се чудят какво да правят с процедурата за обезщетенията на собствениците на отчуждени земи за "Южен поток". Кметовете на общините Провадия, Белослав и Ветрино, през чиято територия трябваше да премине трасето на газопровода, нямаха информация земеделски стопани да са получили обезщетения за сервитутно право. За Провадия „Южен поток България“ предлагаше компенсации за следващите 20 години в размер над 1 млн. лв. на общо 130 собственици на земи.