Екскурзоводи вземат от 60 до 100 евро на ден

Туризъм

03-12-2014, 09:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Традиционно намирането на опитни кадри в туризма е трудно

От 60 до 100 евро на ден получават екскурзоводите с чужди езици в България, съобщи пред “Труд” Николай Миндов, шеф на Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ). Тази професия се оказва с най-висока почасова ставка измежду всички сезонни дейности, свързани с туризма, показа проучване на “Труд”.

Далече по-скромно е заплащането за готвачи и сервитьори, макар да има дефицит за квалифицирани кадри при тях.
Колкото по-рядко срещан е езикът - като китайски и японски например, толкова по-висока е тарифата за преводача, обясни Миндов. Котират се също специалисти с гръцки, италиански, португалски и дори с немски език. Кадрите с английски вече не са толкова търсени.

Въпреки доброто заплащане проблемът е, че работата на екскурзоводите е сезонна. Най-много ангажименти има през лятото и зимата или по време на някакви по-мащабни събития и кампании като Празника на розата например. Заради липсата на редовен доход професията се практикува от хора без квалификация, които подриват авторитета , оплакват се от браншовата асоциация.

Професионални сертификати
“Преди 20-30 години, по времето на “Балкантурист”, беше по-лесно. Имаше достатъчно работа, нямаше нелоялна конкуренция и екскурзоводите бяха постоянно заети. Сега е различно. Затова и настояваме професията ни да бъде сертифицирана, както е в Турция, Италия, Гърция, Германия”, каза Миндов. “Не може всеки, който е понаучил някакъв чужд език, да се смята за екскурзовод. Необходими са и други знания. Това може да стане с наредба към Закона за туризма. Искаме да се въведе и туристическа полиция, която да следи за спазването на регламента”, добави Миндов.

Традиционно намирането на опитни кадри в туризма е трудно. Квалифицираният персонал не се задържа, тъй като в чужбина заплащането е по-високо, коментира Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Искат се квоти за чужденци
Тази година проблемът се е изострил, тъй като заради пълното отваряне на европейския трудов пазар за българи все повече сънародници заминават на гурбет, което оголва родните курорти откъм кадри. Затова туристическият бранш поиска социалното министерство да въведе квоти за облекчено наемане на украинци, македонци и други чужденци. Досега това не е станало, може би заради политическата нестабилност и честата смяна на ръководството на ведомството.

Най-дефицитни са главните готвачи. Заплатите за тях тръгват от 800 лв., но в големите комплекси може да надхвърлят 2500 лв. Проблемът обаче е, че работата е сезонна и не дава постоянни доходи. За да запазят квалифицирания си екип, някои работодатели плащат заплати дори и когато няма работа. Но подобна екстра могат да си позволят малцина.

Задържат готвачи с бонуси
В заведения от среден клас в големи градове като София и Варна заплатата за главен готвач е около 1500 лв. За да задържат опитните професионалисти, работодателите предлагат социален пакет, който включва здравни прегледи и медицински изследвания, безплатен телефон, бонус за семейна лятна или зимна почивка. Въпреки това заплащането остава близо два пъти по-ниско, отколкото заработват готвачите в хотелите в Австрия и Германия (виж долу).
При сервитьорите възнаграждението в курортите започва от 400 лева на месец. Такива са заплатите и за камериери, общи работници и по-нискоквалифицирани служители в туристическия бранш.

Европрограмите, по които се осигуряваха по 400 лв. за ново работно място в туристическия бранш, бяха много полезни и даваха ефект за задържането на млади и кадърни хора, каза още Благой Рагин.

“Сега, със замразяването на плащанията по европроекти, се губят и обучени хора, които търсят препитание в чужбина. А в Румъния в момента има бурно развитие на такива програми и колегите ни там се възползват от евросредствата, за да създават нови работни места”, добави шефът на асоциацията.

Целогодишна заетост е ключът
Ако собственик на хотелски комплекс на морето открие свой обект и в зимен курорт, успява да задържи добрия и обучен персонал. Това каза председателят на БХРА Благой Рагин. Предимството на тези работодатели е, че могат да осигуряват целогодишно работа на качествените специалисти. През лятото те работят край морето, а през зимата - в планинския комплекс. Собствениците на такива обекти могат да са по-гъвкави в своите мениджърски решения. Затова и бизнесът на хотелските вериги от този тип е с 30% по-рентабилен в сравнение с останалите самостоятелни обекти, показва проучване на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Готвачи изкарват по 2000 евро на месец в Германия
Български готвачи могат да изкарват 1800-2000 евро на месец в хотели в германската провинция Бавария. Заплащането варира според опита на кандидата. Работи се по 40 часа на седмица. Обявата е публикувана в подсайта на Агенцията по заетостта за работа в Европа. Търсят се също камериери и сервитьори. Опитът и квалификацията са задължителни.

Подборът се прави от германска страна. Работодателят провежда интервю на немски за проверка на езиковите познания на кандидата. Желаещите трябва да изпратят автобиография на немски със снимка на Т[email protected] до 15 декември.

Подобни възможности за работа на българи предлагат и зимните курорти в Австрия. Заплатите на готвачите там започват от около 1300-1400 евро и могат да достигнат до 2000 евро на месец. Ако имат опит със специфичната кухня и са работили и преди в австрийски хотели, възнагражденията скачат до 2400-2500 евро, коментираха от Агенцията по заетостта.

Сервитьорите могат да разчитат на 1300 до 1700 евро месечно, а заплатите на камериерките варират от 1100 до 1200 евро. Всички числа са за чистите възнаграждения, след удържане на данъци и осигуровки.
Кандидатите трябва да са наясно, че ги чака здрава работа. Работното време е съобразено със спецификите на хотела и често офертите са за 6-дневна работна седмица и 9-часов работен ден. Възможно е да се работи и повече от 8-9 часа на ден, но изработените часове винаги се възстановяват на служителя или като допълнително възнаграждение, или по-често като допълнителен отпуск.

Търсят се ягодоберачи за Испания
Агенцията по заетостта набира 350 жени за бране на ягоди в Испания през пролетта. Чистото заплащане е 38 евро на ден. Разходите за транспорт първоначално се поемат от работодателя, но след това се удържат от първото възнаграждение. Връщането до България се поема от компанията, но само при условие че работникът остане до края на кампанията в средата на юни.

Освен опит в полската работа е необходимо кандидатите да са физически здрави и да са свикнали с тежкия труд. Работи се 6 часа и половина по 6 дни седмично. Почивният ден зависи от производителността и климатичните условия. Желаещите могат да подават документите си в бюрата по труда по местоживеене. Одобрените кандидати заминават в средата на февруари. Агенцията по заетостта вече приключи подбора на кадри за бране на малини в Португалия през пролетта. Одобрените ще работят от февруари-март до май-юни. Нетното заплащане е между 710 и 910 евро на месец.