И Московски: Строим "Хемус" на всяка цена

Мисия Варна

01-12-2014, 18:46

Снимка:

Личен архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят външно финансиране за "Хемус"

Продължават опитите поне част от магистралата да е с еврофинансиране

Магистрала "Хемус" е приоритет и ще бъде изпълнена, без значение по кой финансов механизъм. Това обясни министърът на транспорта Ивайло Московски по време на дискусионния форум "Строителството през 2015 г. - перспективи и предизвикателства. Възможностите през новия програмен период 2014 - 2020 г.", организиран от Камарата на строителите в България.

Опитваме се част от нея да бъде част от ОП "Транспорт", обясни Московски.

В края на миналата седмица и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни във Варна, че служебното и новото правителства направили всичко възможно да включи "Хемус" на 100% в оперативна програма "Транспорт", но Брюксел отказал. Проектът за северната магистрала и сега е в списъка за европейско финансиране, но не като приоритетен и пари за него ще има само от икономии след търговете и окончателния маршрут на "Струма".

Правителството е взело решение на този етап да не чака спестяванията, а да стартира строителството на северната магистрала с оборотни средства от бюджета и то още от следващата година, каза Павлова. Още догодина ще бъдат започнати първите два ЛОТ-а - по 30 километра всеки от Ябланица до разклона за Ловеч и Плевен. Те ще струват около 520 млн. лв.

Вторият етап е разделен на 3 лота и предвижда участъка от 80 километра до Велико Търново, неговото строителство също е над 540 млн. лв, каза още Павлова.
110-те километра от Велико Търново до Белокопитово ще струват около 720 млн. лв, пресметна още Павлова. Тя обаче посочи че вторият и третият етап ще бъдат пуснати на търг под условие, че се намерят пари в бюджета или от заемни средства.