Съдът оправда бизнесмена Братоев

Той беше обвинен в хулиганство и съпротива на орган на властта след скандал за паркиране в Морската

Районният съд във Варна призна за невинен бизнесмена Лъчезар Братоев и отхвърли повдигнатото срещу него обвинение в хулиганство, съпроводено със съпротива на орган на властта. 

52-годишният Братоев бе привлечен към наказателна отговорност по повод възникнал инцидент в Морската градина на Варна на 2 февруари тази година, когато пред патрулиращи служители на Общинска полиция той направил опит да изрази мнение относно отпаднала забрана за влизане с автомобили в парка. По бързо полицейско производство няколко дни по късно спрямо него бе предявено обвинение в хулиганство и внесен обвинителен акт в съда. Първоначално прокуратурата искаше 5 години затвор за бизнесмена, но после промени наказанието на 2 години пробация със задължителни занятия по овладяване на гнева.

В 6 публични заседания по делото в Районния съд от края на февруари до днес бяха разпитвани над 20 свидетели и вещи лица. Събрани и приобщени бяха множество гласни и писмени доказателства – свидетелски показания, писмени справки, удостоверения и документи, които имат отношение към предмета на делото. Назначени бяха съдебно психиатрична, комплексна съдебно–техническа и лицево-идентификационна експертиза на приобщени по делото записи от охранителни камери в сградата на полицейското управление и от системата за видеонаблюдение на градински център в Морската градина. В хода на делото един от свидетелите - случайно присъствал на инцидента полицейски служител, се отказа от показанията си, подкрепящи версията на колегите му.

Днес Районен съд–Варна оправда Лъчезар Братоев по повдигнатото му обвинение и отмени взетата по отношение на него мярка за неотклонение „подписка”.

15-дневен е срокът за обжалване и протест на присъдата. Мотивите към нея предстои да бъдат изготвени в законно установения срок. Определението по мярката подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Окръжен съд - Варна.