От днес можем да сменим личния си лекар

Животът

01-12-2014, 15:49

Снимка:

europarl.europa.eu

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Не сме длъжни да уведомим досегашния

От 1 декември до края на месеца здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, ако имат такова желание. Хората, които избират нов семеен лекар, не са длъжни да известяват досегашния, а това се случва по служебен път. За смяната е необходимо пациентът да има регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

Попълват се единствено полетата за личните данни на пациента, а останалата информация се нанася от новоизбрания лекар, който трябва да има сключен договор с касата. Информацията се нанася и в здравноосигурителната книжка, която остава на съхранение у пациента, а номерът й се вписва във формата за постоянен избор.

Новият общопрактикуващ лекар е длъжен да поеме задълженията си от датата, на която е осъществен изборът му. Здравноосигурените пациенти имат възможност да сменят своя личен лекар два пъти годишно – през декември и през юни. По всяко време на годината е възможно да се направи временен избор на лекар, когато това се налага - например в случай на пребиваване за повече от месец (но не над пет месеца) в друг град.