Опасват страната с камери

Крими

01-12-2014, 06:55

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Планът срещу битовата престъпност предвижда МВР да ползва наблюдението в реално време

До една година всички общини у нас могат да изградят системи за видеонаблюдение. Идеята е нивото на битовата престъпност, особено по селата да спадне рязко. За да се случи това, е необходим еднотипен модел при изграждането на системите във всички райони. Целта е данните от камерите да бъдат онлайн ползвани и от екипите на полицията. Това съобщи в Пловдив вътрешният министър Веселин Вучков.

"Става дума за противодействие на конвенционалната масова престъпност, която бележи ръст през последните години. По-скоро натам е насочена идеята за изграждане на видеонаблюдение, като се спазват всички законови изисквания, включително човешките права. В рамките на около една календарна година този подход може да обхване цялата страна", убеден е МВР шефът.

По думите му в предизборната програма на ГЕРБ за справяне с масовата престъпност в страната са били предвидени две конкретни мерки – повече униформена полиция в малките населени места и системи за видеонаблюдение, включително и в по-малките общини. Вътрешният министър даде за пример седемте села от община Марица в Пловдив, в които вече действа система за видеонаблюдение. Вследствие на това нивото на престъпността спаднало с 30%. Целият проект в общината е за 30 000 лв. и до Коледа ще обхване всичките 19 села, съобщи кметът на общината Димитър Иванов. "Не мога да ви дам точни данни в колко от общините има завършени системи за видеонаблюдение. Те със сигурност са не повече от една шеста от тези над 200 общини в страната. Всяка община подхожда по различен начин. На някои места в страната е съпътствано от проблеми, като например във Варна, защото липсва еднотипен подход", отчете от своя страна Вучков. Той констатира, че с изключение на Пловдив и София в останалите населени места с камери системата функционира, но полицията ползва данните впоследствие. "Това не е достатъчно. Ние искаме да направим така, че регионалните управления на полицията, каквито положителни примери имаме в Пловдив и в София, да ползват тази система в реално време онлайн", отбеляза министърът.

Както вече стана ясно, камери ще заменят изцяло и пътните полицаи. Така шофьорите няма да бъдат дебнати за нарушение от храстите. Това ще се случи обаче само ако Законът за движение по пътищата бъде променен така, че да отговаря на тълкувателното решение за мобилните камери на ВАС, подчерта Вучков. "Предвиждаме монтиране на стационарни и мобилни камери, включително и за контрол на пътното движение. Най-важното предизвикателство в момента е да променим Закона за движение по пътищата, така че да отговаря на тълкувателното решение на ВАС. Тоест, да допуснем законно използване на мобилните камери за електронен фиш", заяви министърът. Той уточни, че в момента мобилните камери са точно 148, но са извадени от употреба. "Вместо да стоят по складовете – трябва да работят. Това са 148 патрула – на практика пътни полицаи в момента. Като ги увеличим с още 150, няма да имаме нужда от патрули на Пътна полиция за контрол на скоростта", пожела си Вучков.

По повод предстоящото изплащане на депозити в КТБ пък той обясни, че организацията по охраната е вече факт по областните дирекции на МВР. Банките, които ще изплащат гарантираните депозити, ще бъдат охранявани както от униформени, така и от цивилни полицаи. "Очевидно е, че струпването на много хора, които ще теглят по 200 000 лв. в брой, създава благоприятни условия за извършването на престъпления. Взели сме превантивни мерки и вярвам, че няма да се случи суматоха", каза още министърът. Той отново призова хората с депозити в КТБ да не се струпват още в първия ден да теглят парите си с цел по-голяма сигурност.