Българската Коледа подпомогна 9-годишно момче от Варна

Животът

30-11-2014, 15:33

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Парите са за физиотерапия, след която болният от детска церебрална парализа Йоан да ходи сам

„Българска Коледа” подпомогна 9-годишния Йоан Атанасов от Варна. Това съобщи пред агенция Фокус майката на детето Мариана Атанасова. Синът й е с Детска церебрална парализа и самостоятелното му придвижване е изключително затруднено.

„Той не ходи сам, а винаги е с придружител. Нашата основна грижа е с физиотерапия да постигнем самостоятелност при ходенето”, каза още Мариана Атанасова. Тя добави, че със средствата отпуснати от „Българската Коледа” се правят много физиотерапии на Йоан, които са от жизнено значение за детето.

„Ние сме много благодарни за тези средства, защото знаете, че в днешно време парите не стигат за нищо, а грижите и средствата за едно такова дете, като синът ми, са много големи. Чрез тези терапии Йоан би могъл да стане много по-самостоятелен, отколкото е сега”, каза още майката на момчето. Тя заяви, че много деца получили подкрепа от „Българската Коледа” започват да бъдат много по-самостоятелни и всички родители, които са получили средства от кампанията оценяват дълбоко благородният жест.

12-ото издание на "Българската Коледа" стартира на 21 ноември. Благотворителната кампания подпомага деца с различна степен на увреждания и заболявания, както и болници, чрез закупуване на апаратура. Миналогодишната кампания събра 2,163 милиона лева за децата с увредено зрение и слух и на 264 българчета с детска церебрална парализа. Общо 18 хиляди са децата у нас с тази диагноза, като всяка година се прибавят нови 1000. Ранната диагностика и активната рехабилитация са от изключителна важност. Децата се нуждаят от процедури, които не се включват в клиничните пътеки.