Черно море не срещна трудности срещу Спартак в Плевен

Варненци се наложиха с 89:74

Черно море Порт Варна записа категорична победа с 89:74 като гост на Спартак Плевен в мач от осмия кръг на НБЛ. През първите три части варненци натрупаха 29 точки разлика и не се напрягаха до края на мача, което доведе до намаляване на аванса им почти наполовина. По този начин „моряците” прекъснаха серията от две поредни загуби в шампионата и вече имат 4 актив 4-3 и са в средата на класирането, пише bgbasket. Плевенчани пък все още нямат успех и са последни със 7 загуби. В следващия кръг Черно море приема непобедения до момента Лукойл Академик, а Спартак ще търси първи успех като гост на Ямбол.

Отборите бяха равностойни в първите минути на мача, но след средата на първия период варненци започнаха серия, която стана 11-0 в първите секунди на втората част. Така те бързо натрупаха аванс от 15 точки, който увеличиха до 21 на почивката. На моменти през третата четвърт преднината на Черно море беше 34 точки, а след нея – 29. До края гостите намалиха темпото, след като вече беше ясно, че ще си тръгнат с победата, а домакините вкараха 30 точки за 10 минути и стопиха половината разлика, без да имат шанс за нещо повече.

Победителите имаха смазващо предимство в традиционно силен за съперника им елемент – стрелбата от далечно разстояние – 11/24 (46%) срещу едва 3/21 (14%) на Спартак. Това не даде шанс на домакините, въпреки че в останалите показатели отборите бяха сравнително равностойни.

Асен Великов записа 17 точки, 8 борби и 5 асистенции за победата на отбора си, а по 13 отбелязаха Лени Даниъл и Александър Влахович.

За Спартак с 21 точки и 10 борби завърши Иван Тилев, а 14 плюс 8 асистенции записа Цветослав Острев.